Home » D:News » Expoziţie cu arme de foc medievale la Muzeul Banatului din Timişoara

Expoziţie cu arme de foc medievale la Muzeul Banatului din Timişoara

Expoziţie cu arme de foc medievale la Muzeul Banatului din Timişoara
Publicat: 14.07.2015
Zeci de arme de foc, printre care archebuze medievale, shishane otomane, puşti de vânătoare sau pistoale de tipul celor folosite de personajul Mărgelatu, interpretat de Florin Piersic, vor fi expuse la Muzeul Banatului din Timişoara, în perioada 15 iulie – 27 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Muzeului Banatului Timişoara, în Bastionul Theresia vor fi expuse 90 de arme de foc, majoritatea din colecţia muzeului, în cadrul unei expoziţii ce va fi deschisă publicului în perioada 15 iulie – 27 septembrie, transmite corespondentul Mediafax.

Vernisajul expoziţiei este programat miercuri, de la ora 18.00.

„Colecţia de arme a Muzeului Banatului este una foarte bogată şi valoroasă, iar la cinci ani de la realizarea expoziţiei dedicate armelor albe a fost de datoria noastră să expunem şi armele de foc, în contextul în care o mare parte dintre acestea au fost restaurate în ultimii ani. Având în vedere faptul că doar o parte din aceste piese au fost prezentate în trecut în expoziţia de bază a muzeului, considerăm că este o ocazie unică pentru publicul timişorean să vadă într-o singură expoziţie aproape întregul arsenal al muzeului”, a declarat organizatorul expoziţiei, muzeograful Zoran Marcov.

Vor fi prezentate, în premieră, archebuze medievale, shishane otomane, puşti de vânătoare, pistoale de tipul celor folosite de personajul Mărgelatu, interpretat de Florin Piersic, precum şi piese unice, printre care pistoalele atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene al lui Victor Vlad Delamarina (fost marinar, militar, poet şi scriitor român – n.r.), una din puştile de vânătoare ale lui Dionisie Linţia (fost ornitolog român – n.r.) şi „piperniţa” cu şase ţevi a juristului timişorean Gozsdu Elek. „Piperniţa” este o armă de foc cu mai multe ţevi, fiind considerată precursorul revolverului şi care provine din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Vizitatorii vor mai putea admira pistoale de duel din secolul al XIX-lea, puşti şi pistoale balcanice cu cremene, pradă de război din anul 1878, după pacificarea Bosniei, şi diverse arme militare din secolele XVIII-XIX.

De asemenea, arme de foc utilizate în perioada celor două războaie mondiale vor fi prezentate în cadrul expoziţiei cu sprijinul Brigăzii 18 Infanterie „Banat” şi a Cercului Militar Timişoara.

Vor mai fi expuse puşca-tromblon din secolul al XVIII-lea, o armă mixtă germană din secolul al XIX-lea şi mai multe „piperniţe” de la mijlocul aceluiaşi secol.

O categorie aparte de piese va fi reprezentată de cele cu aer comprimat care, chiar dacă nu fac parte din grupul armelor de foc, vor fi expuse datorită complexităţii constructive. Muzeul Banatului deţine în colecţia sa o puşcă cu aer comprimat sistem Girandoni, de la începutul secolului al XVIII-lea.

Intrarea la vernisaj este gratuită, iar un bilet pentru vizitarea expoziţiei costă 2 lei.

Expoziţia „Arme de foc din colecţia Muzeului Banatului Timişoara” are loc în parteneriat cu Brigada 18 Infanterie „Banat” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase