Home » D:News » Unul dintre fondatorii Statelor Unite, care a scris un paragraf de o importanţă crucială, a fost PLAGIATOR. Teoria unui istoric

Unul dintre fondatorii Statelor Unite, care a scris un paragraf de o importanţă crucială, a fost PLAGIATOR. Teoria unui istoric

Unul dintre fondatorii Statelor Unite, care a scris un paragraf de o importanţă crucială, a fost PLAGIATOR. Teoria unui istoric
Publicat: 18.09.2015
Un istoric afirmă că Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost un plagiator şi că nu el a fost acela care a scris un paragraf de o importanţă crucială din "Rights of Man", un celebru ghid al ideilor iluministe, informează dailymail.co.uk.

Thomas Paine a fost descris ca un activist, jurnalist, propagandist şi producător de corsete. Un nou studiu, scris de Jonathan Clark, profesor de istorie la Universitatea Kansas din Statele Unite, sugerează că Thomas Paine nu a scris celebrul fragment de 6.000 de cuvinte din legendarul ghid „Rights of Man”. Jonathan Clark spune că felul în care Paine a descris Revoluţia Franceză era „diferită în ton” faţă de restul lucrării.

El consideră că fragmentul în cauză reprezintă cel mai probabil rezultatul unor conversaţii extensive purtate de Thomas Paine cu un al doilea scriitor, marchizul de Lafayette, care nu a fost menţionat ca autor al acelui text.

„Acel text de 6.000 de cuvinte este elocvent, idealist şi vizionar”, afirmă Jonathan Clark în eseul său, intitulat „Moments to Liberty”, publicat în Times Literary Supplement.

„Aceasta este, într-adevăr una dintre dificultăţi: Paine nu putea să fi scris acel text. L-a notat, unele dintre idei le-a reformulat cu propriile sale cuvinte. Însă nu putea să fie el autorul principal”, a explicat Jonathan Clark.

Profesorul Clark argumentează că, de-a lungul secolelor, versiunea activistului englez despre Revoluţia Franceză a început să fie considerată relatarea definitivă a acelui eveniment istoric.

„Thomas Paine a fost, fără niciun dubiu, autorul restului documentului «Rights of Man», iar cititorii s-au îndreptat în mod natural spre acel text pentru a găsi o explicaţie despre Revoluţia Franceză. Însă adulaţia sau vina care încojoară textul lui Paine, provenind din partea susţinătorilor sau a opozanţilor săi, au dus la estomparea caracterului straniu al acelui fragment de 6.000 de cuvinte”, a spus profesorul Clark.

Jonathan Clark susţine că stilul în care este scris acel paragraf este complet diferit de stilul folosit de Paine pe parcursul întregii sale cărţi.

„Examinat de aproape, textul nu pare să fi fost scris de un englez. Pare ca un text englez scris de un vorbitor nativ de franceză şi este marcat adeseori de generalizări înălţătoare”, a spus acesta.

În acea parte a textului original, Paine spunea că era la curent cu „istoria secretă” a politicii franceze.

Totuşi, profesorul Clark reaminteşte cititorilor faptul că „Thomas Paine avea un statut social umil” în acea epocă, iar acest fapt înseamnă că nu aparţinea unor astfel de cercuri înalte. De asemenea, Thomas Paine nu vorbea limba franceză.

Profesorul Clark consideră că adevăratul autor al acelui paragraf a fost marchizul de Lafayette, cu care Thomas Paine se împrietenise.

În timpul Războiului de Independenţă din Statele Unite, marchizul de Lafayette a fost un aristocrat francez şi ofiţer de armată care a luptat de partea Statelor Unite sub conducerea generalului George Washington.

El i-a oferit lui Paine numeroase idei originale pentru cartea acestuia.

Jonathan Clark sugerează că Lafayette a decis să îl ajute pe Paine să scrie acel volum, cel mai probabil, pentru a-şi spori propria reputaţie în Franţa.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase