Home » D:News » Îţi este frică de bătrâneţe? Ai şanse mai mari de a suferi de Alzheimer

Îţi este frică de bătrâneţe? Ai şanse mai mari de a suferi de Alzheimer

Îţi este frică de bătrâneţe? Ai şanse mai mari de a suferi de Alzheimer
Publicat: 24.03.2016
Cercetarea a analizat investigaţiile RMN realizate pe persoane sănătoase.

Un studiu coordonat de Şcoala de Sănătate Publică Yale a dezvălui că persoanele care au gânduri negative în privinţa înaintării în vârstă au mai multe şanse să sufere schimbări la nivelul creierului asociate cu boala Alzheimer.

Studiul, publicat în jurnalul Psychology and Ageing, sugerează că demolarea miturilor negative despre ce înseamnă să fii bătrân ar putea reduce rata bolii Alzheimer,  informează CSID.

Cercetarea a analizat investigaţiile RMN realizate pe persoane sănătoase şi a demonstrat că la participanţii care aveau idei negative despre bătrâneţe hipocampusul (regiunea creierului responsabilă pentru memorie) tinde să fie mai mic. Volumul hipocampusului (supranumit „centrul memoriei”) tinde să fie mai mic la persoanele afectate de demenţă sau boala Alzheimer.

Acesta este primul studiu care corelează boală Alzheimer cu un factor de risc de ordin psihologic.

„Stresul generat de ideile negative despre bătrâneţe sau înaintarea în vârstă pe care unele persoane le învaţă din societate poate duce la modificări patologice ale creierului. Deşi aceste rezultate sunt îngrijorătoare, în acelaşi timp este încurajator că ideile pozitive asociate cu îmbătrânirea pot fi consolidate, aşa că impactul negativ nu este inevitabil”, explică Becca Levy, autorul princial al studiului şi profesor de psihologie la Yale.

Levy a mai aflat că persoanele cu idei negative despre bătrâneţe tind să aibă o memorie mai slabă când îmbătrânesc, potrivit CSID.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase