Home » D:News » O decizie luată de AccuWeather, aplicaţia meteo pe care o folosim foarte mulţi, a INDIGNAT meteorologii: ”Suntem în domeniul horoscoapelor aici, nu al ştiinţei” FOTO+VIDEO

O decizie luată de AccuWeather, aplicaţia meteo pe care o folosim foarte mulţi, a INDIGNAT meteorologii: ”Suntem în domeniul horoscoapelor aici, nu al ştiinţei” FOTO+VIDEO

Publicat: 22.04.2016
Acum este mai uşor decât oricând să afli ce se întâmplă cu vremea în următoarea oră sau zi. Dar cât de departe în viitor poate fi prezisă o prognoză meteo?

Datorita tehnologiei moderne prin satelit avem supercalculatoare care prezic vremea, iar smartphonele sunt astăzi omniprezente. 

De săptămâna trecută, AccuWeather a introdus opţiunea de a verifica prognoza meteo pentru 90 de zile înainte, spre disperarea meteorologilor care afirmă că aceste modele de prezicere a vremii, cu mai mult de 10 zile în avans, sunt inutile.

Înainte de a lansa această opţiune complet neştiinţifică, de prognoză cu 90 de zile înainte, cea mai lungă prognoza oferită de AccuWeather era de 45 de zile. Despre această metodă, The Washington Post a scris, în 2013, că este respinsă de specialişti ca fiind „neînrădăcinată în nici o ştiinţă disponibilă în prezent pentru meteorologi” .

Este adevărat că îmbunătăţirile tehnologice au făcut prognoza meteo mai precisă. O prognoză modernă de 5 zile este la fel de precisă ca o prognoză de 3 zile din 1995, rapoartează Ars Technica. Astăzi putem avea încredere în prognozele de 10 zile, într-o anumită măsură, în timp ce limita extinsă în 1980 era de numai o săptămână.  

Dar, încercarea de a prezice timpul pentru trei luni înainte este o chestiune cu totul diferită. Există un număr mare de variabile şi  de factori care contribuie la realizarea prognozei meteorologice. Acest cumul de factori face prognoza meteo atât de dificilă. Iar cu cât mai îndepărtată este perioada de timp aleasă pentru prognoză, cu atât scade şansa de a face o prezicere corectă.

„Oamenii nu ar trebui să utilizeze prognozele pe rază lungă ca pe un ghid strict, ci mai degrabă să se uite la modul în care vor evolua tiparele vremii”, spun reprezentanţii  AccuWeather, admiţând că prognozele sale pentru 90 de zile nu pot fi considerate complet corecte.

Este efectul fluturelui în acţiune: o mică schimbare de mâine poate duce, în cele din urmă, la o diferenţă considerabilă după 90 de zile.

„Suntem în domeniul citirii pe palmier şi al horoscoapelor aici, nu în domeniul ştiinţei. Acest tip de activitate ar trebui condamnat şi dacă aveţi o aplicaţie AccuWeather pe telefonul dvs inteligent, sfatul meu este să fiţi de partea ştiinţei şi s-o înlocuiţi”, a scris meteorologul american Dan Satterfield într-o postare pe blog.

În construirea unei prognoze meteo, meteorologii combină informaţii despre condiţiile actuale, cu factorii cunoscuţi despre legile atmosferice, date detaliate despre ce s-a întâmplat cu vremea în trecut şi simulări avansate pe calculator.

Oficiul meteorologic din Marea Britanie, larg recunoscut ca fiind una dintre cele mai precise organizaţiile de prognoză din lume, spune despre previziunile sale că sunt destul de precise până la patru zile.

Aşa că, drept concluzie, trebuie să ne raportăm la prognoza de 3-4 zile dacă ne dorim condiţii meteorologice de referinţă. Până la 10 zile, poate fi obţinută o prognoză mai puţin precisă, dar ocazional utilă, însă după 10 zile vremea este extrem de imprevizibilă, afirmă specialiştii meteo.  

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase