Home » D:News » De ce nu poţi prinde o bancnotă între degete? – VIDEO

De ce nu poţi prinde o bancnotă între degete? – VIDEO

De ce nu poţi prinde o bancnotă între degete? – VIDEO
Publicat: 21.05.2016
Poţi testa cu un prieten şi, dacă nu eşti o fiinţă umană cu abilităţi excepţionale, nu vei putea prinde o bancnotă între degete.

Există un motiv matematic de ce nimeni nu poate face acest lucru. Motivul este înrădăcinat în mecanismul biologic şi este numit timp de reacţie. La majoritatea oamenilor timpul de reacţie este de 0,2 secunde.

Durează aproximativ 0,2 secunde pentru un om să vadă ceva, să proceseze informaţia şi să reacţioneze fizic la ea. Dar acest timp nu este suficient pentru ochi să vadă bancnota în cădere, pentru creier să proceseze aceste informaţii şi să instruiască degetele pentru a se apropia să prindă bancnota.

Videoclipul postat de Numberphile explică acest fenomen, care de fapt este menţionat la orele de matematică din liceu.

Trebuie doar să utilizaţi o ecuaţie ca aceasta, d = 1/2 gt2, unde d = distanţa, t = timpul, g = acceleraţia gravitaţională şi gt = viteza de cădere. Pe Pământ, acceleraţia gravitaţională este măsurată la 9,8 m / s2, dar în scopul acestui calcul, matematicianul Tadashi Tokieda de la Numberphile a  rotunjit până la 10.

Bancnota unui dolar are aproximativ 15 cm. Potivit lui Tadashi Tokieda, dacă cineva ţine bancnota la 5 cm mai sus de degetele persoanei care încearcă sa o prindă, este practic imposibil să reacţioneze suficient de rapid pentru a o prinde.

Voi puteţi prinde o bancnotă aflată în cădere între degete?

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase