Home » D:News » Alimentul care este mai nociv pentru ficat decât alcoolul. Ce trebuie să faci ca să eviţi problemele

Alimentul care este mai nociv pentru ficat decât alcoolul. Ce trebuie să faci ca să eviţi problemele

Alimentul care este mai nociv pentru ficat decât alcoolul. Ce trebuie să faci ca să eviţi problemele
Publicat: 13.08.2016
Dacă vrei să-ţi păstrezi ficatul sănătos, evită alimentele grase şi nu consuma mai mult de un pahar de vin pe zi!

Deşi se poate regenera rapid, o alimentaţie necorespunzătoare sau anumite excese daunează funcţionării lui în parametrii normali, scrie Gândul.

“Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, iar una dintre multiplele sale funcţii este de a transforma nutrienţii în resurse de energie. Mai mult, ficatul are şi un rol important în detoxifiere, curăţarea sângelui de toxine, metale grele, viruşi, paraziţi etc.

Există persoane care necesită o atenţie specială şi un control minuţios hepatic:

– Consumatorii de alcool;

– Femeile care iau anticoncepţionale;

– Bolnavii care au avut hepatită sau icter de altă cauză,

– Pacienţii cu diabet zaharat;

– Pacienţii obezi;

– Pacienţii cu colesterol crescut;

– Persoanele care lucrează în mediu toxic sau care consumă substanţe toxice (inclusiv ciuperci, etnobotanice, droguri);

“Alcoolul este unul dintre factorii care daunează metabolismului ficatului. Cu toate astea, zahărul rafinat este considerat mai nociv pentru ficat decât alcoolul (ficatul sintetizează mai greu o băutură carbogazoasă decât o bere).

De asemenea, grăsimile trans – cele utilizate în industria alimentară pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs (pe eticheta produsului scrie „hidrogenat”, „trans” şi „parţial hidrogenat”) – pot favoriza apariţia unor dezechilibre ale metabolismului hepatic dacă sunt consumate pe termen lung”, subliniază medicul pentru Gândul.

În plus, funcţiile hepatice mai pot fi afectate de fumat, stres şi lipsa odihnei.

Ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când avem una dintre următoarele simptome:

– Stare inexplicabilă de oboseală;

– Somnolenţă exagerată;

– Variaţii ale poftei de mâncare;

– Coloraţia galbenă a tegumentelor şi mucoaselor;

– Senzaţie de greutate (presiune) în partea dreaptă, sub coaste;

– Stare de greaţă, vomă, apar de obicei la debutul unei boli de ficat;

– Sângerarea gingiilor, sângerări nazale (epistaxis) – în cazul hepatitelor cronice;

– Umflarea abdomenului;

– Constipaţia cronică, asociată cu cu balonarea

– Senzaţie de acru sau de amar în gură;

– Limba uscată;

– Uneori uşoare stări febrile;

– Umflarea picioarelor (edeme);

– Simptome de depresie.

“Aceste simptome sunt nespecifice, pot fi prezente şi la oamenii sănătoşi sau la cei care suferă de alte afecţiuni. În consecinţă, o boală hepatică, în stadiu precoce, este greu de diagnosticat, de aceea sunt necesare evaluari periodice ale analizelor. Pentru că problemele ficatului pot afecta întregul metabolism, controlul medical este absolut necesar, chiar dacă pacientul urmează un regim alimentar strict.

Citeşte contunuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase