Home » D:News » 10 metode prin care poţi păstra locuinţa încălzită mai mult timp în această iarnă

10 metode prin care poţi păstra locuinţa încălzită mai mult timp în această iarnă

Publicat: 19.11.2016
În Marea Britanie, de exemplu, oamenii încep să folosească centrala începând cu luna octombrie şi se folosesc de ea zilnic, până în martie sau aprilie. Acest eveniment coincide cu trecerea la ora de iarnă, cu scăderea temperaturilor şi, mai ales, cu un cuantum ridicat al facturilor de căldură.

Încălzirea locuinţelor reprezintă peste 70% din întreaga energie consumată într-o locuinţă. Astfel, prin reducerea acesteia, dar fără a stopa încălzirea casei, nu numai că facturile nu vor mai fi atât de costisitoare, dar se vor reduce şi emisiile de carbon. Astfel, aici se regăsesc 10 metode prin care casa poate fi încălzită şi în alte moduri:

1.  Foloseşte draperiile

Înlătură draperiile şi lasă soarele să pătrundă în casă, dar atunci când se înserează,  poziţionează-le în faţa geamului, căci vor acţiona ca un strat izolant, care va menţine căldura în casă.

2. Foloseşte cronometrele centralei electrice

Membrii Centrului de Energie Sustenabilă din Marea Britanie susţin că programarea centralei pentru a începe să funcţioneze un pic mai devreme decât de obicei, de exemplu cu 30 de minute mai devreme de momentul în care te trezeşti, dar setată la o temperatură mai mică, reprezintă un aspect mult mai avantajos decât dacă centrală începe să funcţioneze atunci când te trezeşti şi este setată la o temperatură mai ridicată. Acest lucru se datorează faptului că centrala funcţionează la o viteză constantă dacă este setată la o temperatură de 20 sau 30 de grade Celsius.

3. Mută canapaeaua

Poate fi extrem de plăcut să ai canapeaua poziţionată în imediata apropiere a caloriferului, dar aceasta absoarbe căldura care ar fi putut încălzi întreaga cameră. Prin mutarea acesteia de lângă calorifer, aerul cald poate circula liber.

4. Perfecţionează izolaţiile

Atunci când locuinţa începe să se încălzească, 25% din căldură este eliminată prin acoperiş. Acest lucru poate fi evitat printr-o izolare de 25 de cm în interiorul podului. De asemenea, căldura este pierdută şi prin pereţi. Cu toate că izolarea acestora nu este atât de convenabilă financiar precum este cea anterioară, pe termen lung, însă, beneficiile vor fi resimţite, căci valoarea facturilor va scădea, iar acest lucru se va simţi în timp.

5. Izolează sursele de căldură

Dacă ai un rezervor de apă caldă, asigură-te că este perfect izolat. Acest lucru va face ca apa să fie păstrată caldă mult mai mult timp şi vor fi reduse şi costurile pentru încălzire.

6.  Setează o temperatură mai mică

Organizaţia Internaţională a Sănătăţii a recomandat setarea temperaturii la o minimă de 21 grade Celsius, dar Serviciul Britanic de Sănătate Publică a considerat că temperatura de 18 grade Celsius este cea mai potrivită şi ajută şi la o scădere a cuantumului facturilor.

7. Izolează uşile pe care nu le foloseşti, ferestrele şi eventualele crăpături

Poţi face acest lucru cu costuri minime, cauciucul cu care poţi face acest lucru fiind destul de ieftin şi uşor de instalat.

8. Instalează un radiator termostatic

Cercetătorii de la Universitatea din Salford au ajuns la concluzia că instalarea unor sisteme de control ale căldurii şi a unui radiator termostatic salvează până la 40% din energie, comparativ cu o casă care nu dispune de aceste facilităţi. Acest sistem funcţionează prin posibilitatea de a putea controla momentul în care începe încălzirea propriu-zisă a casei, astfel că vei consuma energie doar atât când vei avea nevoie de câldură. Noi termostate inteligente pot fi controlate prin intermediul dispozitivelor, astfel că poţi porni centrala electrică atunci când te afli în drum spre casă.

9. Upgradează-ţi centrala electrică

Dacă centrala ta are o vechime mai mare de 10 ani, poate că este timpul că o înlocuieşti cu un model mult mai eficient. Însă, în funcţie de tipul centralei, poţi economisi prin folosirea unui condensator, care foloseşte mult mai puţină energie în timp ce produce acelaşi nivel de căldură.

10. Reflectă căldura

Panourile radiante de căldură sunt relativ ieftine, uşor de instalat şi asigură păstrarea căldurii emanate de către centrală. Acestea funcţionează prin reflectarea căldurii înapoi, în cameră.

Sursa: IFL Science

Citeşte şi:

Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case

Corpul nostru trebuie să-şi menţină căldura în perioada rece a anului. Cum să facem asta? Trucuri de la specialişti

Caloriferul te îngraşă, avertizează cercetătorii. Iată ce trebuie să faci pentru a pierde în greutate

Un cuplu a construit o altfel de ,,casă verde”. Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase