Home » D:News » Iniţiativele lui Trump privind schimbările climatice aduc câştiguri enorme Rusiei

Iniţiativele lui Trump privind schimbările climatice aduc câştiguri enorme Rusiei

Publicat: 17.12.2016
Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA) şi-a exprimat opinia polivalentă în cazul multor subiecte precum infrastructura, însă în privinţa unui aspect s-a exprimat clar. Trump doreşte să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Decizia unei singure naţiuni nu poate influenţa nivelul poluării la nivel planetar, în contextul în care ţara cu cele mai mari emisii de carbon este China. În acelaşi timp, cetăţenii Statelor Unite ale Americii continuă să reducă emisiile de carbon şi să îmbunătăţească alimentarea cu energie solară. În statele care şi-au declarat simpatia pentru Trump, lupta contra încălzirii globale pare că a încetat.

Industriile de petrol, cărbune şi gaze naturale sunt cele care vor avea de căştigat în urma încetării războiului cu schimbările climatice. Un alt mare câştigător ar fi Rusia, datorită exporturilor majore de petrol şi gaze naturale. Aceste produse reprezintă principala sursă de venit a Rusiei. Fără petrol şi gaze naturale economia Rusiei ar intra în recesiune.

Pe de altă parte, forajele şi exportul de petrol şi gaze naturale din SUA afectează Rusia deoarece menţine preţul scăzut al combustibililor fosili la nivel global. Unul dintre cele mai mari pericole pentru economia Rusiei este reprezentat de renunţarea totală la combustibilii fosili şi înlocuirea acestora cu energie solară, care a început să devină mult mai ieftină. 

Dacă energia solară ar putea fi stocată simplu pentru utiilizarea pe timpul nopţii şi transport ar putea înlocui petrolul, gazele naturale sau cărbunele. Preţul acestor combustibili ar scădea drastic, iar economia Rusiei s-ar prăbuşi.

Principala provocare în ceea ce priveşte înlocuirea combustibililor fosili este realizarea unor tehnologii care utilizează baterii. Bateriile se dezvoltă, dar nu sunt încă capabile să alimenteze maşini electrice care să călătorească pe distanţe lungi. În prezent, guvernul SUA  a finanţat fonduri pentru cercetări în ceea ce priveşte dezvoltarea bateriilor. Dacă se va retrage din lupta împotriva schimbărilor climatice aceste fonduri ar putea fi anulate. 

Statele Unite ale Americii ar putea abandona eforturile de combatere a emisiilor de carbon, iar Europa ar putea urma acelaşi exemplu. Rusia exportă majoritatea combustibililor fosili în Europa, aşadar restricţiile slabe în ceea ce priveşte emisiile de carbon ar putea menţine stabilă economia Rusiei, care şi-ar păstra vecinii dependenţi economic de ea. Peste o treime din gazele din România sunt importate din Rusia.

Din cauza geografiei sale, Rusia nu ar avea de suferit din cauza schimbărilor climatice.  Fiind acoperită în mare parte de permafrost, agricultura nu este posibilă. Cercetătorii din cadrul Universităţii Ludwig Maximilians estimează că încălzirea globală ar putea adăuga Rusiei încă 3 milioane de kilometri pătraţi de teren arabil. 

Sursa: Bloomberg

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase