Home » D:News » Savanţi de la Harvard au demascat rapoartele înşelătoare ale unuia dintre giganţii din industria petrolului. Au avut efecte dramatice asupra vieţii pe Pământ

Savanţi de la Harvard au demascat rapoartele înşelătoare ale unuia dintre giganţii din industria petrolului. Au avut efecte dramatice asupra vieţii pe Pământ

Savanţi de la Harvard au demascat rapoartele înşelătoare ale unuia dintre giganţii din industria petrolului. Au avut efecte dramatice asupra vieţii pe Pământ
Publicat: 26.08.2017
În ciuda faptului că ExxonMobil este una dintre companiile care promovează o schimbare a industriei energetice într-una mai verde, făcând parte din lista de companii care au dorit ca preşedintele să nu retragă Statele Unite din Acordul de la Paris, compania a ascuns informaţii importante cu privire la amploarea efectelor negative a industriei petroliere asupra mediului, arată un studiu al savanţilor de la Harvard.

Mai multe investigaţii au scos la iveală că cercetătorii de la ExxonMobil ştiau despre schimbările climatice şi efectele utilizării combustibilului fosil chiar de la începutul anilor ’70, dar compania a ales să nu facă publice aceste informaţii. Acum, un nou studiu arată adevărata amploare a dezinformării, din 1977 până în 2014, scrie IFL Science.

Echipa de cercetători de la Harvard au publicat o lucrare în Environmental Research Letters, în care au analizat 187 de studii ale ExxonMobil, inclusiv publicaţii de tip peer-review (verificate de părţi terţe), dar şi lucrări neverificate, documente interne şi advertoriale din New York Times.

Cercetătorii au analizat consecvenţa în aceste mesaje şi dacă se refereau, direct sau indirect, la autenticitatea schimbărilor climatice şi dacă erau sau nu produse de om.

Concluzia lor a fost că în spatele perdelei, cercetătorii ExxonMobil acceptau că există încălzire globală, iar industria energetică are un rol în aceasta, în timp ce în exterior aceştia negau sau exprimau îndoieli.

„Am descoperit că 83% dintre lucrările ştiinţifice şi 80% dintre documentele interne precizau că schimarea climatică este reală şi cauzată de om, în timp ce doar 12% dintre advertorialele care aveau ca subiect încălzirea globală afirmau autenticitatea schimbării climatice cauzate de mâna omului, cu 81% dintre acestea exprimând îndoieli în acest sens”, a precizat echipa.

De asemenea, ExxonMobil a realizat studii foarte bune în ceea ce priveşte încălzirea globală şi efectele acesteia, iar datele culese de ei sunt foarte importante pentru ştiinţă. Totuşi, declaraţiile publice nu sunt în concordanţă cu aceste studii. Astfel, echipa a ajuns la concluzia că „având în vedere discrepanţa, ExxonMobil a dezinformat publicul”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tragedia din Golful Mexic – cel mai mare dezastru ecologic din secolul XXI

Ce se poate întâmpla după ce Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris. Avertismentului lui Elon Musk către preşedintele american

Încălzirea globală se va resimţi peste doar 10 ani. Efectele vor fi devastatoare

Efectele pe care le produce încălzirea globală asupra animalelor. Cum sunt afectate veveriţele – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase