Home » D:News » Boala care omoară 11.000 de români anual. Care sunt simptomele ce ar trebui să se trimită la medic

Boala care omoară 11.000 de români anual. Care sunt simptomele ce ar trebui să se trimită la medic

Boala care omoară 11.000 de români anual. Care sunt simptomele ce ar trebui să se trimită la medic
Publicat: 03.11.2017
În fiecare an, în România, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal.
Cancerul pulmonar îmbolnăveşte tot mai mulţi români, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală fiind identificate în stadiu inoperabil, această situaţie limitând drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor. În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 – 65 de ani, 85% dintre pacienţii diagnosticaţi fiind fumători cronici.
 
De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariţia cancerului pulmonar – peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenţi. Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare. Pe lângă fumat, alţi factori de risc asociaţi cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanţe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiaţiile ionizante, dar şi preexistenţa unor afecţiuni pulmonare precum cicatriciile granulomatoase sau sclerodermia. Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat şi de existenţa unui alt cancer în antecedente personale, cum ar fi cancerul din sfera O.R.L.
 
CIteşte continuarea în CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase