Home » D:News » Realizatorul singurei emisiuni de radio în limba română din Canada donează sânge pentru a avea banii necesari taxei de emisie

Realizatorul singurei emisiuni de radio în limba română din Canada donează sânge pentru a avea banii necesari taxei de emisie

Realizatorul singurei emisiuni de radio în limba română din Canada donează sânge pentru a avea banii necesari taxei de emisie
Publicat: 13.11.2017
Singura emisiune radiofonică în limba română din Canada, ”Ora românească”, difuzată săptămânal de CFMB Radio Montreal, riscă să se închidă din cauza lipsei finanţării. Realizatorul, Adrian Ardelean, aduce bani de acasă sau făce pe cobaiul, donând sânge, pentru a avea banii necesari taxei de emisie.
Adrian Ardelean, fost jurnalist din Cluj-Napoca, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că a făcut un apel la comunitatea de români din Montreal şi din împrejurimi pentru susţinerea financiară a emisiunii, avertizând asupra riscului de închidere a acesteia.

”Realizez emisiunea comunitară – Ora românească – din iunie 2015, aceasta fiind difuzată în fiecare sâmbătă, timp de o oră, live, pe postul CFMB Radio Montreal, 1290 AM. Înainte de a o prelua, avea un număr mic de ascultători şi am reuşit să o aduc la o audienţă de 700 – 800 de persoane săptămânal, la care se adaugă cei care o ascultă pe internet. A rămas singura emisiune în limba română din Canada, a început în urmă cu 30 de ani, dar atunci nu trebuia plătit nimic. Acum trebuie o taxă de 155 de dolari canadieni pe săptămână, altfel riscăm să o pierdem şi dacă o pierdem o dată, postul de radio o va oferi altei comunităţi şi noi, românii, vom rămâne fără emisiune, care este adresată comunităţii de români din Montreal şi împrejurimi”, a spus Ardelean.

Acesta realizează emisiunea săptămânală în mod gratuit şi benevol şi recunoaşte că pentru plata taxei de emisie a adus, uneori, bani de acasă, dar a recurs şi la alte soluţii pentru a strânge suma necesară.
 
”Taxa pentru spaţiul de emisie se ridică la circa 700 de dolari canadieni pe lună şi trebuie plătită la începutul lunii, banii trebuie scoşi din pământ – din iarbă verde pentru că, altfel, emisiunea se întrerupe. Iar dacă nu adun banii din comunitate, trebuie să pun din buzunarul meu. Am încercat alternative, am apelat la câţiva oameni de afaceri din comunitatea de români care m-au ajutat cu finanţări, dar nu pot apela la infinit la ei. Apoi am organizat două party-uri de strângere de fonduri, în 2016 şi 2017, dar la fiecare s-au adunat bani pentru 2 – 3 luni”, spune realizatorul radio.
 
Pentru a nu întrerupe emisiunea, Adrian Ardelean a ajuns la gesturi extreme, astfel că s-a oferit voluntar într-un experiment voluntar.
 
”Acum am făcut recent gestul suprem, de a mă supune unei cercetări medicale contra unei sume de bani, care acoperă taxa cam pe o lună. Am fost cobai şi m-am oferit voluntar pentru un test medical într-o firmă care face astfel de teste în cadrul căreia mi s-a luat sânge de 20 de ori într-o zi. Nu voi putea face pe cobaiul o dată pe lună, dar am vrut prin acest gest să sensibilizez comunitatea de români, să stimulez bunăvoinţa acesteia”, a mai spus realizatorul ”Orei româneşti”.
 
Adrian Ardelean a calculat că în zona Montreal şi împrejurimi ar locui în jur de 50.000 – 60.000 de români, iar pentru a fi sigur a redus cifra la 40.000 şi a explicat că dacă fiecare ar da câte 20 de cenţi pe an, s-ar aduna 8.000 de dolari cu care s-ar putea plăti taxă de radio pe un an.
 
”Am circa 700 – 800 de ascultători fideli pe emisiune, pe radio sau online, dacă ei ar da fiecare un dolar pe lună s-ar strânge banii necesari pentru plata emisiunii. Poate există şi alte metode, pentru că nu pot să plătesc lună de lună din buzunar şi nici nu mi se pare normal ca, pe lângă munca depusă, să şi plătesc taxa. Există şi posibilitatea de a vinde publicitate pentru firme din Montreal, este cea mai rezolnabilă, dar eu fac emisiunea în timpul meu liber, pe lângă serviciu, aşadar nu am timpul necesar şi pentru asta. În plus, eu şi cheltui – banii de benzină, de telefon când sun în România sau în SUA”, a precizat Ardelean.
 
Potrivit acestuia, în cazul în care nu se mai plăteşte taxa de emisie, ”Ora românească” se va închide, iar postul de radio din Montreal care o găzduieşte va oferi frecvenţa altei comunităţi, în condiţiile în care CFMB nu este o instituţie de caritate.
 
”Ei vând imediat spaţiul de emisie altora, iar după aceea comunitatea românească nu-l mai vede. Sau are de aşteptat la rând până să mai prindă un spaţiu, aşteptând până la eventuala eliberare a unei ore. Plus că nu mai are prioritate, odată ce a dovedit că nu poate susţine financiar o oră de emisiune”, a conchis Adrian Ardelean.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase