Home » D:News » De ce ajung femeile să aibă o dorinţă sexuală scăzută?

De ce ajung femeile să aibă o dorinţă sexuală scăzută?

De ce ajung femeile să aibă o dorinţă sexuală scăzută?
Publicat: 05.12.2017
Viaţa sexuală este esenţială într-o relaţie de cuplu, dar trebuie să îi mulţumească pe ambii parteneri Însă, de cele mai multe ori, apare o discrepanţă între aşteptările unuia dintre parteneri în ceea ce priveşte calitatea sau cantitatea sexului. În timp ce bărbaţii sunt deseori nemulţumiţi de frecvenţa actului sexual, femeile îşi doresc mai degrabă ca acesta să fie plin de romantism. Dorinţa sexuală a femeilor este mai puţin legată de biologie şi mai mult legată de partea psihologică. Aceasta este mult mai fragilă şi se leagă de percepţiile ei asupra partenerului şi de ce simte ea în legătură cu relaţia.
De aceea, dacă romantismul lipseşte, dacă nu există acea conexiune, pentru femei actul sexual începe să devină doar o sarcină care trebuie bifată la o anumită perioadă. În cazuri şi mai grave, sexul ajunge să devină o corvoadă.
 
Cauze ale scăderii libidoului
 
„Există mai multe motive care pot fi responsabile de scăderea libidoului. Fie că vorbim de factori externi, precum percepţia societăţii asupra actului sexual, de factori obiectivi, cum ar fi problemele medicale sau alte motive ce ţin de noi, de nesiguranţa noastră, toate sunt cauze legitime şi trebuie să nu ne fie ruşine să le explorăm’’, spune psihoterapeutul Oana Nicolau pentru CSID.
 
Societatea
 
În ziua de azi, sexul este în continuare un subiect tabu. Oamenii nu ştiu să poarte o conversaţie sinceră despre sex. „Într-un continuu paradox, percepţia publică este că femeile cu un libidou scăzut sunt frigide, iar cele cu o dorinţă sexuală puternică sunt femei uşoare. Mai grav decât atât este faptul că oamenii încep să se deconecteze de la firile lor sexuale şi să se concentreze mai mult pe carieră.
Relaţia sexuală a unui cuplu este ceva intim şi trebuie să fie ferită de ochiul critic al societăţii’’, adaugă specialistul.
 
Problemele medicale
 
În foarte multe cazuri, interesul sexual scăzut poate avea la bază anumite probleme medicale: lipsa de fantezii sau gânduri sexuale, incapacitatea de a atinge orgasmul sau absenţa sentimentului de excitare. Întrucât nu avem capacitatea de a ne controla libidoul, este important să lucrăm asupra schimbării conversaţiei cu partenerul său pe începerea unei conversaţii, în cazul în care nu există.
 
Cauzele apariţiei acestei tulburări sunt multiple:
 
– atitudine negativă faţă de sex
– dificultăţi în relaţie
– traume din copilărie
– istoric de abuzuri
– stres extrem sau probleme cu alcoolul.
 
În orice caz, tratamentul implică atât terapie în cabinetul psihoterapeutului, cât şi un tratament medicamentos, acolo unde este necesar.
 
Stresul
 
Dacă partenerii nu pot gestiona stresul ca o echipă, relaţia are de suferit. „Oamenii au două sisteme nervoase: sistemul simpatic, care funcţionează ca un accelerator şi sistemul parasimpatic, care are rolul unei înfrânări. Folosim acceleratorul atunci când ne confruntăm cu provocări în viaţa noastră: ritmul cardiac creşte, palmele transpiră, se produce un disconfort interior’’, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.
 
Citeşte continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase