Home » D:News » Ceasul astronomic din Praga a fost oprit pentru şase luni pentru restauraţii menite ”să-l salveze pentru generaţiile viitoare”

Ceasul astronomic din Praga a fost oprit pentru şase luni pentru restauraţii menite ”să-l salveze pentru generaţiile viitoare”

Ceasul astronomic din Praga a fost oprit pentru şase luni pentru restauraţii menite ”să-l salveze pentru generaţiile viitoare”
Publicat: 10.01.2018
Luni, 8 ianuarie, celebrul orologiu astronomic de la începutul secolului al XV-lea, una dintre principalele atracţii turistice ale vechiului oraş Praga, s-a oprit pentru următoarele şase luni în scopul efectuării unor lucrări de restaurare menite „să-l salveze pentru generaţiile viitoare”, a anunţat primăria capitalei cehe.

„Orologiul din oraşul vechi este unul dintre simbolurile oraşului Praga şi restaurarea sa reprezintă o decizie necesară şi responsabilă”, a declarat într-un comunicat domnul Jan Wolf, consilier praghez pentru cultură.

Dispozitivul va fi complet dezasamblat, în zilele următoare, apoi va fi transportat într-un atelier de restaurare, potrivit domnului Wolf. Dotat cu un mecanism complicat şi surprinzător de precis până în zilele noastre, acest ceasornic situat pe faţada unui hotel din vechea Pragă atrage în fiecare oră turiştii cu parada figurinelor celor Doisprezece Apostoli, în două ferestre mici aflate deasupra unui astrolab sofisticat care arată mişcările stelelor între semnele zodiacului, scrie Rador.

O legendă veche spune că ceasornicarul a fost orbit după terminarea acestui orologiu, pentru a fi împiedicat să mai construiască altundeva un astfel de ceas.

Municipalitatea capitalei cehe vrea să minimizeze dezamăgirea celor aproximativ 7 milioane de turişti care sunt cazaţi în fiecare an în hotelurile „oraşului cu o sută de turnuri”, iar instalarea unui ecran uriaş care să reproducă spectacolul ceasornicului este una dintre variantele posibile, potrivit d-lui Wolf.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase