Home » D:News » Efectele devastatoare ale accidentului vascular. Chiar şi adolescenţii pot suferi din această cauză

Efectele devastatoare ale accidentului vascular. Chiar şi adolescenţii pot suferi din această cauză

Efectele devastatoare ale accidentului vascular. Chiar şi adolescenţii pot suferi din această cauză
Publicat: 12.02.2018
Accidentul vascular cerebral (AVC) se numără printre principalele cauze de dizabilitate şi deces. Se poate întâmpla oricui, la orice vârstă. Accidentul vascular cerebral se produce atunci când irigarea cu sânge a creierului este întreruptă, iar efectele pot fi devastatoare.

 În ultimii ani, incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi care suferă un accident vascular cerebral au vârsta cuprinsă între 20-64 de ani, comparativ cu 25% în 1990.

De ce apare această afecţiune la vârste tot mai tinere, ce rol joacă stresul şi alimentaţia în apariţia ei şi cât de grave pot fi complicaţiile, ne lămureşte Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea.

Ce se întâmplă, doctore?: Ce este, de fapt, accidentul vascular cerebral?

Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea: Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă un eveniment care are loc la nivelul vaselor de sânge care furnizează creierului oxigenul şi hrana necesare funcţionării. Concret, AVC-ul are loc atunci când irigaţia sanguină a creierului este întreruptă brusc (AVC ischemic) sau în momentul în care are loc ruperea unui vas de sânge din creier urmată de apariţia unei hemoragii (AVC hemoragic). AVC-ul este o urgenţă medicală care reprezintă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a treia cauză de deces în lume.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase