Home » D:News » Yanny sau Laurel? Iluzia auditivă ce a stârnit dezbateri puternice. Tu ce auzi?

Yanny sau Laurel? Iluzia auditivă ce a stârnit dezbateri puternice. Tu ce auzi?

Yanny sau Laurel? Iluzia auditivă ce a stârnit dezbateri puternice. Tu ce auzi?
Publicat: 17.05.2018
În urmă cu trei ani, întregul internet îşi spunea părerea cu privire la culoarea unei rochii, însă, în prezent, a apărut o nouă iluzie, de această dată auditivă. Multe persoane se întreabă ce spune o voce robotică: ''Yanny'' sau ''Laurel''?

Videoclipul a devenit vral după ce a stârnit dezbateri pe platforma de socializare Reddit, iar din acel moment a circulat pe toate platformele de social media. 

Conform NY Times, un utilizator de Reddit a afirmat că ”Eu aud Laurel şi oricine spune altceva este un mincinos.” Alţi utilizatori au afirmat că au auzit un cuvânt pentru o perioadă, după care l-au auzit pe celălalt sau chiar pe amândouă simultan. 

Nu a trecut mult timp până când iluzia a fost comparată cu cea din 2015, a rochiei ce era considerată fie neagră cu albastru sau auriu cu alb. 

Dr. Jody Kreiman, specialist în percepţia auditivă din cadrul Universităţii din California, susţine că ”energia concentrată pentru rostirea silabei Ya este asemănătoare cu cea pentru La. N-ul este similar cu r-ul şi I-ul este asemănător cu L-ul,” a declarat specialistul. El a mai adăugat că sunt necesare multiple studii pentru detectarea discrepanţelor. Unele persoane speculează că modul diferit în care auzi sunetul poate fi asociat pierderii auzului sau vârstei persoanei ce ascultă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase