Home » D:News » Marele disc „OZN”, format într-un râu din SUA, care a provocat panică şi controverse, este un fenomen foarte rar. Se roteşte în continuare invers acelor de ceasornic

Marele disc „OZN”, format într-un râu din SUA, care a provocat panică şi controverse, este un fenomen foarte rar. Se roteşte în continuare invers acelor de ceasornic

Marele disc „OZN”, format într-un râu din SUA, care a provocat panică şi controverse, este un fenomen foarte rar. Se roteşte în continuare invers acelor de ceasornic
Publicat: 17.01.2019
Un disc gigantic de gheaţă dintr-un râu care trece prin mica localitate Westbrook, din statul american Maine, a stârnit recent multe speculaţii. Este o zonă de aterizare pentru extratereştri? Un semn al Apocalipsei? Altă explicaţie senzaţională şi extrem de implauzibilă?

Din păcate pentru avizii de astfel de subiecte şi din fericire pentru restul, fenomenul este rar, dar are o explicaţie naturală. Are loc atunci când o bucată de gheaţă se despinde şi începe să se rotească în vârtejurile unei ape curgătoare. Pe măsură ce se învârte şi loveşte rocile şi are contact permanent cu apa înconjurătoare, structura se rotunjeşte, scrie New York Times.

Steven Daly, expert în hidrodinamica râurilor îngheţate de la Cold Regions Research şi Engineering Laboratory din Hanover, a precizat că agenţia sa primeşte una sau două relatări de discuri de gheaţă în fiecare an, de pe teritoriul Statelor Unite. Totuşi, acestea nu devin atât de mari.

Kenneth G. Libbrecht, profesor de fizică de la California Institute of Technology din Pasadena, care a studiat fizica gheţii, a precizat că discurile de gheaţă pe care le-a văzut erau de 6-9 metri în diametru. Oficialii au estimat că acesta are un diametru de circa 90 de metri.

„Ar fi un record mondial, dacă cineva ar ţine evidenţa”, a precizat Libbrecht.

Discul a început să scadă în dimensiune, odată cu creşterea temperaturii. A rămas constantă rotaţia în sensul invers acelor de ceasornic şi viteza de deplasare echivalentă unui mers vioi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Antarctica pierde gheaţă într-un ritm accelerat. ”Acesta este doar vârful aisberbului”

Beneficiile nebănuite ale cuburilor de gheaţă asupra pielii

Cel mai vechi strat de gheaţă din Marea Arctică se dezintegrează, pentru prima dată în istorie

Trei canioane uriaşe au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase