Home » D:News » „Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

„Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 03.06.2020

„Incendii zombie” aflate în stare latentă și răspândite pe toată suprafața regiunii Arctice ar putea reveni la viață după o primăvară neobișnuit de caldă și uscată, avertizează oamenii de știință. „Incendiile zombie” sunt rămășițele incendiilor record înregistrate anul trecut.

„Am observat prin satelit incendii active care sugerează că incendiile zombie s-ar fi reaprins”, a declarat Mark Parrington, expert în incendii de vegetație de la Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene.

Focarele, încă neconfirmate de măsurători de la sol, sunt concentrate în mod special în zonele care au ars și vara trecută.

Anul 2019 a fost marcat de incendii fără precedent în zone ample din Siberia și Alaska. În iunie, incendiile ar fi emis 50 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, echivalentul emisiilor anuale ale Suediei. Totodată, luna iunie a anului 2019 a fost cea mai fierbinte lună documentată din ultimii 150 de ani.

„Am putea vedea un efect al sezonului de incendii de anul trecut din regiunea arctică care va alimenta următorul sezon. Am putea ajunge astfel la incendii de scară largă și de lungă durată în aceeași regiune”, a mai precizat Parrington.

Avertismentul transmis de oamenii de știință

Riscul incendiilor de vegetație crește odată cu vremea caldă și umiditatea scăzută. Continentul european a fost afectat în mod special de temperaturi record în lunile martie și aprilie ale acestui an.

„A existat recent o căldură excesivă în Arctica, fapt care va duce la uscăciune semnificativă. Astfel, condițiile vor fi excelente pentru asemenea incendii”, a mai adăugat și Mike Waddington, expert în ecosisteme, de la Universitatea McMaster din Canada.

„Un incendiu zombie este un tip de incendiu care continuă să ardă sub pământ, pentru ca apoi să se reaprindă la suprafață după o anumită perioadă”, a explicat Waddington, potrivit Science Alert.

Resturi de incendii de vegetație

Tăciunii ascunși adânci în solurile organice precum cele din turbării se pot transforma în flăcări chiar și după săptămâni, luni sau ani de la incendiile inițiale.

Oamenii de știință care monitorizează regiunea Alaska au observat un fenomen similar. Începând cu 2005, aceștia au identificat 39 de astfel de „incendii zombie”.

„Incendiile zombie” revin la viață și trec neobservate

Specialiștii au comparat aceste observații cu datele colectate de sateliți. Astfel, au descoperit că majoritatea incendiilor erau prea mici pentru a fi depistate. Flăcările se întindeau pe o suprafață mai mică de 11 hectare. În unele cazuri, chiar și mai puțin de un singur hectar. Totuși, șapte astfel de incendii au fost vizibile din spațiu.

Incendiile masive de anul trecut au fost alimentate de temperaturile record. Părți din Siberia și Alaska au înregistrat până la 10 grade Celsius în plus față de normalul perioadei timp de săptămâni la rând.

Temperaturile din Groenlanda au accelerat topirea calotei glaciare care măsoară kilometri întregi în grosime. Astfel, 600 de miliarde de tone de masă de gheață au fost pierdute anul trecut. Asta reprezintă în jur de 40% din creșterea totală a nivelului mărilor din 2019.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Numărul incendiilor de vegetaţie a crescut cu 85% în Pădurea Amazoniană

Calamităţi naturale produse în 2019 în întreaga lume

Incendiu în Delta Văcăreşti. Ard circa 20 de hectare cu vegetaţie

Top 10 cele mai faimoase incendii din istorie. O mare capitală europeană a fost predispusă la incendii chiar de la începutul existenţei sale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase