Home » D:News » România, al șaselea consumator de pesticide din UE

România, al șaselea consumator de pesticide din UE

România, al șaselea consumator de pesticide din UE
Credit foto: Pixabay
Publicat: 03.06.2020

Cu circa 10 milioane de kilograme România era în 2018 al șaselea consumator de pesticide din Europa, după state cu consumuri mult mai mari, precum Franța (80 de milioane de kg), Spania (peste 70 mil. kg), Italia (peste 50 mil. kg), Germania (peste 40 mil. kg) și Polonia (peste 20 mil. kg).

Conform Eurostat, care furnizează informațiile, vânzările de pesticide din UE au rămas stabile în perioada 2011 – 2018, la 360 de milioane de kilograme pe an.

Franța, Spania, Italia și Germania sunt responsabile pentru două treimi din consumul de pesticide din UE, dar statele dețin 51% din terenurile agricole utilizate și 49% din terenul arabile din UE.

Cele mai vândute categorii sunt fungicidele, urmate de erbicide și de insecticide.

Cele mai mari creșteri de consum s-au înregistrat în Cipru (+94%), Austria (+53%), Franța (+39%) și Slovacia(+38%), iar cele mai mari scăderi de consum au fost în Portugalia (-43%), Irlanda (-28%) și Cehia (-27%).

Cât de periculoase pot fi pesticidele

Efectul negativ al pesticidelor asupra organismului uman este cunoscut de mult timp. Multe chimicale au fost deja interzise din această cauză, printre care faimosul DDT. Însă chiar şi unele substanţe care sunt încă acceptate pot avea efecte cumplite asupra corpului nostru.

Alte pesticide sunt asociate cu boala Parkinson. Afecţiunea este determinată de mai mulţi factori, printre care şi cel genetic, însă există substanţe care favorizează apariţia ei. Printre acestea se numară insecticidul benomyl, care afectează creierul.

Aceste substanţe inhibă o enzimă numită ALDH, care ţine sub control o toxină care apare natural în creier. Din această cauză, nu mai are loc detoxifierea creierului, apărând astfel boala Parkinson.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase