Home » D:News » Spartanii nu practicau infanticidul, potrivit arheologilor greci

Spartanii nu practicau infanticidul, potrivit arheologilor greci

Spartanii nu practicau infanticidul, potrivit arheologilor greci
Publicat: 11.12.2007
Legenda potrivit careia spartanii Antichitatii isi aruncau nou-nascutii care nu erau sanatosi si puternici intr-o prapastie din muntii Taiget nu a fost demonstrata de sapaturile arheologice efectuate in zona, informeaza AFP.

Dupa cinci ani de cercetari si de analize ale ramasitelor umane descoperite in prapastia muntilor Taiget, cercetatorii au concluzionat ca spartanii nu practicau infanticidul. Arheologii au descoperit in prapastie doar ramasite de adolescenti si adulti, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, a precizat Theodoros Pitsios, antropolog la Facultatea de medicina din Atena.

"In prapastie au mai ramas oseminte, dar acestea nu apartin unor nou-nascuti, potrivit sapaturilor realizate pana pe fundul prapastiei, situata la baza muntelui Taiget, in apropiere de Sparta actuala (Peloponez).
"Este vorba, fara indoiala, de un mit, sursele antice despre aceasta pretinsa practica sunt, de altfel, rare si imprecise", a adaugat Pitsios.

Destinata a atesta caracterul militarist al Spartei antice, legenda a fost propagata mai ales de moralistul Plutarh, in primul secol al erei noastre. Potrivit lui Pitsios, osemintele analizate pana in prezent, datand din secolele al VI- lea – al V-lea si apartinand unui numar de 46 de barbati, confirma textele antice potrivit carora spartanii aruncau in aceasta prapastie prizonierii de razboi, tradatorii si criminalii.

 "Descoperirile noastre evoca un episod din cel de-al doilea razboi dintre Sparta si Messina si infrangerea eroului messinian Aristomenes si a celor 50 de razboinici ai sai, aruncati in prapastie", a mai spus cercetatorul.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase