Home » D:News » Gaurile din stratul de ozon amana topirea ghetarilor

Gaurile din stratul de ozon amana topirea ghetarilor

Gaurile din stratul de ozon amana topirea ghetarilor
Publicat: 27.05.2008
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca ghetarii de la Polul Nord se topesc intr-un ritm alarmant. Si totusi, nimeni nu poate contracare efectele incalzirii globale. Cercetarile oamenilor de stiinta au scos la lumina, insa, un element surpriza care diminueaza aceste efecte, gaurile din stratul de ozon, se anunta in editia online a publicatiei ruse Pravda.

Daca pana in urma cu doua decenii, gaurile din startul de ozon erau privite ca o mare amenintare la adresa planetei, cercetatorii din Marea Britanie, SUA si Suedia au observat ca gheturile din Antarctica rezista mai bine in fata incalzirii globale decat cele de la Polul Nord. In fapt, cu exceptia Peninsulei Antarctice, din apropierea Americii de Sud, Antarctica nu a suferit schimbari majore de temperatura.

Stratul subtire de ozon de deasupra Polului Sud cauzeaza furtuni puternice care mentin ghetarii la un nivel stabil, iar atata vreme cat situatia va continua, gheata nu se va topi, anunta oamenii de stiinta. Cu toate acestea, stratul de ozon se reface, protejand pe de o parte planeta de radiatiile solare dar accentuand, pe de alta parte, efectele incalzirii globale.

Ultimele calcule arata ca gheata din Antarctica ar incepe sa se topeasca rapid in perioada 2050-2070, perioada in care stratul de ozon se va reface complet, in timp ce la Polul Nord ghetarii s-ar putea topi complet in urmatorii doi sau trei ani.

Sursa:Pravda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase