Home » D:News » Cum functioneaza constiinta umana?

Cum functioneaza constiinta umana?

Cum functioneaza constiinta umana?
Publicat: 20.03.2009
O echipa de cercetatori francezi a analizat semnalele cerebrale ale creierului intr-o incercare de a defini mecanismele care declanseaza constiinta.

“Unde se afla constiinta?”, este intrebarea la care a incercat sa raspunda o echipa de cercetatori din cadrul Institutului INSERM, condusa de Lionel Naccache, neurolog si neurofiziolog in cadrul spitalului Pitie-Salpetriere din Paris. Studiile au fost efectuate pe un esantion de pacienti care sufera de epilepsie. Acestora li s-au prezentat succesiv o serie de cuvinte cu conotatii negative, pozitive si neutre, care s-au succedat pe ecran, insa intr-un timp extrem de scurt (doar 2 centime de secunda).

Prima jumatate a cuvintelor a fost scrisa in intregime, in vreme ce cealalta jumatate a fost scrisa doar partial, continuarea fiind marcata prin semnul diez. Acest artificiu a impiedicat constientizarea cuvantului. La intrebarea daca au vazut cuvintele din a doua parte, subiectii au raspuns negativ. Rezultatele indica existenta a doua timpuri ale perceptiei. Primul dintre acestea este inconstient si dureaza in medie doua zecimi de secunda. Cel de-a doilea timp nu este automatic si corespunde constientizarii. Din momentul in care citim un cuvant pe ecran pana in momentul in care il constientizam, trec intre 200 si 250 miimi de secunda.

Sursa: Le Figaro

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase