Home » D:News » Hopper, roverul atlet de la NASA

Hopper, roverul atlet de la NASA

Hopper, roverul atlet de la NASA
Publicat: 20.05.2009
In diferite momente ale calatoriei lor cincinale pe Marte, roverele Spirit si Opportunity s-au impotmolit de cateva ori in solul martian, motiv pentru care NASA ia notite privitor la designul viitoarei generatii de rovere. Hopper este dovada ca specialistii agentiei spatiale isi “fac temele”.

In 2005, Opportunity a petrecut cinci saptamani rotindu-si in gol rotile intr-o duna de nisip denumita mai tarziu “Purgatoriul”, iar saptamana trecuta, Spirit s-a blocat intr-o movila de roca, in care ar putea ramane imobilizat saptamani intregi sau chiar definitiv. Insa roverele viitorului s-ar putea sa nu mai intampine probleme de acest fel. Cercetatorii NASA construiesc deja o armata de prototipuri cu noi si imbunatatite tipuri de miscare.

Astfel, Hopper (sau Saltaretul) a aparut ca unul dintre cele mai interesante dispozitive ale explorarii viitoare a teritoriilor extraterestre. Capabil sa depaseasca obstacolele prin salturi, robotul este cel mai nou dintr-o lunga linie de ropoti saltareti, toti proiectati pentru a salva timp si energie, pierdute altfel in incercarea depasirii anevoiase a piedicilor. Cei mai multi “saltareti” anteriori aterizau in cap si aveau nevoie de casti pentru a nu se dezintegra, ceea ce inseamna ca nu putea face salturi lungi sau transporta echipament fragil.

Noul Hopper, cel imbunatatit, este insa capabil sa aterizeze in sase picioare flexibile, cu ajutorul carora poate sari 30 cm in inaltime pe Pamant, adica 1.8 metri pe Luna, unde gravitatia este de sase ori mai mica. Toate cele sase “membre” sunt virabile, permitandu-i robotului sa execute salturi si sa aterizeze sub diferite unghiuri. De asemenea, transporta cu sine un mic giriscop motorizat, montat pe portiunea de dedesubt a carcasei, menit a-l impiedica sa isi piarda echilibrul. Hopper este numai unul dintre prototipurile ingenioase construite de inginerii NASA, dispozitive adaptate si adaptabile, cu ajutorul carora cucerirea lumilor din afara Terrei va cunoaste noi frontiere.

 

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase