Home » D:News » Fitilurile in infrarosu pot transmite mesaje secrete

Fitilurile in infrarosu pot transmite mesaje secrete

Fitilurile in infrarosu pot transmite mesaje secrete
Publicat: 04.06.2009
Combinand chimia de ultima ora cu arhaicul concept al focurilor de semnalizare, cercetatorii au obtinut un fitil sofisticat, capabil sa transmita mesaje complicate in timp ce arde.

Asa-numitul “infofitil” este obtinut din particule de litiu, rubidiu si cesiu, dispuse de-a lungul unui fir de nitroceluloza cu ardere rapida. Diferitele combinatii ale metalelor produc intensitati si lungimi de una ale luminii diferite, din spectrul vizibil cu ochiul liber pana la cel observabil numai in infrarosu. Aceste caracteristici pot fi controlate cu precizie, permitand fitilurilor sa transmita o forma de cod Morse chimic.

“Daca o persoana este captiva intr-un mediu ostil, ar putea avea nevoie sa comunice altfel decat cu ajutorul frecventelor electromagnetice indiscrete. Infofitilele sunt special proiectate pentru a trimite semnale vizibile intr-o regiune a spectrului pe care ochiul umanu nu o poate detecta, dar care pot fi receptionate cu ajutorul unor senzori optimizati pentru aceasta zona spectrala”, sustine chimistul David Walt de la Universitatea Tufts din Medford, SUA.

Pentru moment, raza pe care poate fi detectat semnalul unui asemenea fitil nu depaseste distanta de 500 metri. Dar, pe masura ce specialistii vor rafina tehnologia, infofitilurile ar putea deschide noi oportunitati pe taramul tehnologiei informatiei si nu numai. Cercetatorii intuiesc deja o plaja larga de utilizari ale inventiei, intre care exploatarea sa ca biosenzor de mediu, pentru stabilirea concentratiei unei substante contaminante din atmosfera.

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase