Prima pagină D:News

Continutul pergamentelor secrete de la Timbuktu a fost facut public

12.10.2009 | ● Vizualizări: 132
Continutul pergamentelor secrete de la Timbuktu a fost facut public     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ce timp de noua ani a studiat anticele pergamente dezgropate in Timbuktu, Mali, vestul Africii, cercetatoarea si realizatoarea de filme documentare Sharron Hawkes si-a indeplinit in sfarsit visul de a transmite mai departe, oamenilor, secretele continute de aceste documente.

In 2006, Hawkes s-a simtit inspirata sa creeze un documentar pemarginea manuscriselor antice din Mali, ingropate mult timp innisipul desertului african. Unele dintre aceste manuscrise, desprecare Hawkes sustine ca ar detine secrete din domeniul astronomiei,au fost deteriorate de termite si inundatii.

Planul femeii era acela de a traduce documentele si de a dezvelisecretele pe care le pastrau. Dupa doi ani de adunare de fonduri,Hawkes si echipa ei au revenit in Timbuktu cu planuri mari. Areurist sa obtina finantari de la mai multe organizatii, inclusivde la Departamentul de Stiinta si Tehnologie, precum si garantiidin partea Fundatiei Ford, care, spune ea, a platit deplasareainspre si dinspre Timbuktu pentru filmari.

"Am facut multe calatorii in Timbuktu si inapoi. Este foarte scumpsa tii acolo o intreaga echipa de filmare, cu tot cu echipament. Deasemenea, atingerea acestei destinatii dureaza patru zile, deoarecepe langa zborurile aeriene, mai raman multe ore de mers prindesert, cu ghizi. Nu stiam ce vom gasi in manuscrise, la inceput.Am descoperit ca invatatii din Timbuktu cunoasteau extrem de exactastronomia, inca din anul 1400. Am intalnit si alte lucruriinteresante, precum faptul ca poporul islamic de aici se folosea deaceste cunostinte astronomice pentru a sti cand sa se roage.Urmareau umbra pentru ca nu aveau ceasuri si foloseau otrigonometrie foarte complexa, erau chiar inteligenti", declaraHawkes intr-un interviu.

Impreuna cu echipa sa, cu translatori din Mali si cu ajutorul unorexperti, precum doctorul astronom Thebe Medupe, Hawkes a reusit satraduca pergamentele si sa dezvaluie invataturile astronomice dinmanuscrise, realizand un documentar de 60 de minute.

Toata echipa este de parere ca viata grea indurata in timpulfilmarilor a meritat, documentarul lansat in octombrie la uncinematograf din Johanesburg fiind primit cu mare entuziasm depublic si de specialisti. Erau asteptati 80 de specialisti laeveniment, insa mai mult de 300 au fost prezenti.

Sursa: Dispatch

CITESTESI: