Prima pagină D:News

42 tone de otrava pentru a curata insula de sobolani

04.11.2010 | ● Vizualizări: 418
42 tone de otrava pentru a curata insula de sobolani     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Lord Howe este o insula cu peisaje idilice, situata in apropiere de coastele Australiei. Fiind inclusa pe lista Patrimoniului Mondial, insula este protejata printr-o serie de legi aspre, care prevad o carantina riguroasa si limiteaza numarul de turisti. Cu toate acestea, flora si fauna paradisului terestru sunt amenintate de un dusman implacabil: sobolanul negru. Autoritatile australiene considera ca singura solutie eficienta in starpirea daunatorilor cu mustati si cozi solzoase este otrava - in cantitati industriale: 42 tone!

Sobolanii negri au ajunsi in mod accidental pe insula, in urmanaufragiului unei nave, eveniment petrecut in anul 1918. Atunci,hoardele de invadatori negri, care parazitau cala vasuluinaufragiat, au sarit in apa si au inotat pana au ajuns pe tarmulinsulei. De atunci s-a declansat dezastrul.
Expertii avertizeaza ca, la ora actuala, nu mai putin de 13 speciiendemice de pasari, doua de reptile, cinci de plante, precum sinumeroase specii de animale nevertebrate sunt in pericol dedisparitie datorita sobolanilor care nu au dusmani naturali peinsula si devoreaza tot ce intalnesc.

Sobolanii au devenit o problema serioasa si pentru MinisterulTurismului din Australia, care considera ca rozatoarele caredistrug peisajul paradisiac al insulei sunt o amenitare la adresaturismului local.
"Ma vad nevoit sa trecem la cea mai dura masura pe care o putemadopta, dar altfel nu se poate. Insula este unul dintre cele maifrumoase locuri de pe Pamant, dar sobolanii s-au inmultit atat detare, incat o vor distruge daca nu adoptam solutii radicale"declara Stephen Wills, administrator delegat al insulei.
Planul include aruncarea din elicoptere a cca. 42 tone de momealaotravita, speciala pentru sobolani.
Totusi, pentru a nu produce un dezastru ecologic iremediabil,autoritatile au anuntat ca vacile si gainile vor fi indepartate depe insula si toate pasarile salbatice vor fi prinse si tinute incusti pentru o perioada de 100 de zile, rastimp in careautoritatile cred ca otrava isi va face efectul si va ucidemilioanele de sobolani.

Planul, care va fi pus in aplicatie in vara anului 2012, vatrebui aprobat atat de consiliul local, cat si de Guvernul de laCanberra. Vor fi efectuate doua raiduri de "bombardare", lainterval de doua saptamani, iar specialistii considera ca otrava vadeveni inofensiva dupa trecerea a 100 de zile.
Evident, intentia de a "intoxica" insula cu o asemenea cantitateuriasa de otravuri a fost combatuta de la inceput de nenumarateorganizatii ecologiste.

Sursa : The Independent

CITESTE SI :