Prima pagină D:News

Mister in spatiu: Unde a disparut una dintre dungile lui Jupiter ?!

05.13.2010 | ● Vizualizări: 962
Mister in spatiu: Unde a disparut una dintre dungile lui Jupiter ?!     no tags + zoom
Galerie foto (3)

Jupiter, uriasul gazos al sistemului nostru solar, si-a pierdut una dintre emblematicele sale dungi rosii, iar oamenii de stiinta sunt luati prin surprindere de absenta explicatiilor.

Imaginea clasica a lui Jupiter, cea mai mare planeta de laSoare, prezinta acest corp celest prevazut cu doua benzi paralelede culoare inchisa la nivelul atmosferei, una in emisferanordica, iar cealalta in sud. Cele mai recente fotografii ale unorastronomi amatori ne arata acum planeta fara clasica CenturaEcuatoriala de Sud, prezentand o jumatate inferioara a planeteineobisnuit de goala. Dunga era prezenta in pozitia obisnuita lafinele anului trecut, inainte ca Jupiter sa treaca prin spateleSoarelui. Cand a reaparut, trei luni mai tarziu, aceasta nu maiexista.In ciuda surprizei de proportii, aflam de la astronomi ca nu esteprima oara cand neobisnuitul fenomen a fost semnalat. Se pare caJupiter isi pierde si isi recapata cate una din centuri o data la10-15 ani, desi motivul acestui fenomen ramane un mister. Planetaeste o minge gigantica de gaz si lichid, aflata la o distanta deaproximativ 800 de milioane de kilometri fata de Soare. Suprafata sa estecompusa din nori densi de culoare rosie, maron, galbena si alba,dispusi in locuri luminoase, denumite "zone" si in regiuniintunecoase, sau centuri.

Norii sunt alcatuiti din substante chimice formate la diferitealtitudini. Cel mai sus se afla norii albi, din "zone", care suntcompusi din cristale de amoniac inghetat. Norii intunecosi si maijosi, sunt creati din chimicale precum sulf si fosfor. Cu totiisunt alungiti in forme de dungi din pricina vanturilor care suflacu 560 km/h, cauzate de miscarea rapida de rotatie a luiJupiter.Fenomenul nu poate fi explicat, dar unii specialisti presupun cadisparitia centurii ar putea fi cauzata de activitatilemeteorologice turbulente, furtuni, care au precedat "schimbarea lafata" a planetei. Intrebarea este acum "cand va reaparea centura?"Tiparul acestui fenomen se manifesta prin aparitia unor puncte albestralucitoare in emisfera sudica. Gradual, eleincep sa erupa in pete inchise la culoare, care mai apoi suntintinse de vanturile puternice intr-o noua centura, planetarevenind la aspectul traditional. Jupiter se va afla in cel maiapropiat punct al sau fata de Terra pe 24 septembrie in acest an,oferindu-le posesorilor de telescoape o sansa ideala sa observeplaneta fara cunoscuta sa dunga.

Sursa: Dailymail

CITESTESI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!