Prima pagină D:News

21 decembrie… 2010: eclipsa totala de Luna in cea mai lunga noapte

12.20.2010 | ● Vizualizări: 178
no title     no tags + zoom
Galerie foto (5)

Eclipsa totala de Luna care va avea loc in dimineata zilei de marti, 21 decembrie, va fi prima ecplisa de acest fel ce va coincide cu solstitiul de iarna, din 1638 si pana astazi. Solstitiul de iarna reprezinta, in Emisfera Nordica, cea mai scurta zi din an, momentul in care Soarele se afla in cel mai inalt punct fata de ecuatorul Terrei.

Eclipsele selenare sunt intotdeauna fenomene speciale, dar cea care are loc deluni noaptea spre marti dimineata (in functie de pozitionarea peglob) reprezinta o adevarata raritate: va fi pentru prima oara in372 de ani cand o eclipsa de luna are loc odata cu solstiutiul deiarna.

Mai mult decat atat, ploaia de meteori a Ursidelor (avand sursa inconstelatia Ursa Mica/Carul Mic), tipica acestei perioade si in modnormal neremarcabila, ar putea deveni vizibila in timp ce eclipsaintuneca total cerul noptii.O eclipsa totala a Lunii se poate manifesta numai atunci cand esteLuna plina. Momentul in care Soarele, Pamantulsi Luna sunt perfect aliniate, lumina solara poate fi impiedicatasa ajunga la astrul noptii pentru un anumit interval de timp,moment in care se spune ca Luna intra in conul de umbra alPamantului.

Prin urmare, Luna va trece in conul de umbra al planetei noastremarti, la ora 6:33 GMT. De la 8:53 GMT, eclipsa va deveni partiala,incheindu-se la ora 10:01 GMT. Fenomenul va fi cel mai bineobservat din America de Nord, Groenlanda si Islanda dar, potrivitoficialilor Observatorului astronimic "Amiral Vasile Urseanu",eclipsa va fi vizibila si din Romania (GMT + 2).

Sursa: Space

Descoperalumea in care traiesti: