Prima pagină D:News

Stresul ne poate ajuta să învăţăm pentru examene

05.03.2011 | ● Vizualizări: 554
Stresul ne poate ajuta să învăţăm pentru examene     stres, examen, invatare, cortisol, adrenalina, sesiune, + zoom
Galerie foto (1)

A studia pentru examenele în ultimul minut ar putea fi cel mai bun mod învăţare, conform unui nou studiu care relevă faptul că stresul contribuie la formarea amintirilor.

Oamenii de şiinţă au descoperit ca hormonii produşi atunci candsuntem stresaţi determină schimbări la nivelul celulelor dincreier, ajutându-ne să stocăm informaţii mult mai uşor.

Ei au descoperit ca hormonii de stres, precum cortizolulşi adrenalina declanşază schimbări în modul de funcţionare agenelor din interiorul neuronilor, sporind capacitatea lor deînvăţare.

Profesorul Hans Reul, neurolog la Universitatea din Bristol şicel care a condus acest studiu a ajuns la concluzia că stresul arputea ajuta la creşterea capacităţii de învăţare a studenţilor înperioada sesiunii.

El a spus că hormoni de stres au apărut pentru a consolida unmecanism care reprogramează ADN-ul din creier, cunoscut sub numelede modificare epigenetică, astfel încât să crească sau sădescrească manifestarea unor gene.

"Adesea reţinem mult mai uşor amintirile neplăcute.Acest lucru se întâmplă din cauza stresului, pentru că din punct devedere biologic este foarte important să nu uiţi lucrurile carereprezintă o ameninţare.

Se pare ca hormonii stresului se leagă de receptori specificidin creierul nostru care să sporească controlul asupra mecanismelorepigenetice care sunt implicate în procesul de învăţare şi memorie.

Ei stimuleză aceste mecanisme epigenetice de control şi susţin omanifestare sporită a genelor responsabile cu memorarea.

Deci, în esenţă, hormonii de stres consolidează procesul careare loc în mod normal, atunci când învăţăm", a susţinut Reul.

Acest tip de învăţare reprezintă o consolidare a informaţiilorîn hipocampus - parte a creierului implicată în memorie şiînvăţare.

Se crede că reprogramarea genelor în creier ca răspuns la stresdetermină celulele nervoase să crească mai mari şi să dezvoltereţele mai mari de comunicare.

În situaţii stresante, cortizolul şi adrenalina sunt eliberateîn fluxul sangvin pentru a produce o varietate de răspunsuri,inclusiv creşterea cantităţii de zahăr din sânge, ajutândmetabolismul şi suprimând sistemului imunitar.

În istoria evoluţiei umane acest lucru a ajutat laieşirea din situaţii periculoase, iar acţiunile acestor hormoniasupra creierului se pare că au ajutat la formarea amintirilorputernice, care i-au determinat pe strămoşii noştri să evite astfelde situaţii în viitor.

Cu toate acestea, doctorul Reul ne atenţionează că prea multstres are efecte negative asupra memoriei. "Dacă suntemprea stresaţi nu vom reţine nici o informaţie nouă."

Sursa: The Telegraph