Home » D:News » Ceea ce gândim atunci când mâncăm influenţează senzaţia de saţietate

Ceea ce gândim atunci când mâncăm influenţează senzaţia de saţietate

Ceea ce gândim atunci când mâncăm influenţează senzaţia de saţietate
Publicat: 05.06.2011
Persoanele care cred că se „răsfaţă” atunci când mănâncă au niveluri mai mici de grelină, aşa-numitul "hormon de foame", arată un nou studiu.

Nivelul grelinei din corp creşte înainte de masă şi scade
imediat după terminarea acesteia. Cu cât nivelul grelinei din corp
este mai ridicat, cu atât o persoană este probabil să mănânce mai
mult.

O echipa de cercetători de la Universitatea Yale a realizat un
studiu în care a oferit participanţilor un milkshake de 380 de
calorii, sub pretextul că acela conţine ori 620 de calorii, ori 140
de calorii. Cei care au băut milkshake-ul crezând că are mai multe
calorii au prezentat o scădere dramatică a nivelului de grelină din
corp după consumul băuturii.

Persoanele care au crezut că au băut milkshake-ul cu mai puţine
calorii nu au prezentat modificări ale nivelului grelinei.
Răspunsul grelinei din corp la numărul de calorii pe care
au crezut că l-au consumat, a fost în concordanţă cu ceea ce s-ar
fi observat în cazul în care chiar ar fi consumat băuturile cu
numărul respectiv de calorii.

„Acest studiu demonstrează că mentalitatea poate afecta
starea de saţietate fizică”
, susţine autorul principal al
studiului, Alia Crum. „Creierul a fost păcălit de
sentimentul de saţietate sau de cel de senzaţie de nemulţumire.
Acel sentiment depindea de ceea ce oamenii credeau că au consumat,
mai degrabă decât ceea ce au mâncat cu adevărat
„.

Nivelul ridicat al grelinei din corp ar putea cauza creşterea
greutăţii datorată consumului mare de calorii. Acest studiu ar
putea deschide noi căi în lupta împotriva obezităţii prin
aprofundarea înţelegerii modului în care mintea şi corpul
reacţionează la alimentele consumate.

Alţi cercetători de la Universitatea Yale şi de la Universitatea
de Stat William Corbin din Arizona au contribuit la studiu ce a
fost finanţat de Fundaţia Rudd şi Centrul Yale pentru Investigaţii
Clinice.

Studiul, care ar putea avea implicaţii asupra luptei contra
obezităţii, apare în Jurnalul Online Health Psychology.

Sursa:
Futurity

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase