Home » D:News » Un robot-caracatiţă va fi trimis în misiuni de salvare (VIDEO)

Un robot-caracatiţă va fi trimis în misiuni de salvare (VIDEO)

Un robot-caracatiţă va fi trimis în misiuni de salvare (VIDEO)
Publicat: 19.02.2012
Oamenii de ştiinţă italieni de la Scuola Superiore Sant'Anna lucrează la construirea unui robot flexibil, inspirat din alcătuirea corpului caracatiţelor şi destinat să desfăşoare acţiuni de salvare în mediul acvatic.

Pentru moment, inginerii au realizat un braţ robotic acoperit cu silicon şi cauciuc moale, înzestrat cu ventuze sub care sunt plasaţi senzori tactili; braţul este capabil să apuce obiecte, dar şi să-şi modifice grosimea şi lungimea după necesităţi, de pildă să se subţieze pentru a a se strecura prin spaţii foarte înguste, întocmai cum fac caracatiţele.

Crearea braţului face parte dintr-un proiect mai complex, în valoare de 13 milioane USD, vizând construirea unei creaturi artificiale care să poată salva oameni imobilizaţi sub apă. Inginerii italieni se gândesc la o robo-caracatiţă cu 8 braţe, care urmează să fie gata până la sfârşitul acestui an.

Este primul robot cu corp flexibil şi moale (din categoria aşa-numiţilor soft-bodied robots) capabil să apuce, să reţină şi să manipuleze obiecte – o tehnologie ce reprezintă un mare pas înainte în domeniul roboticii şi deschide calea spre numeroase utilizări, de pildă în medicină, la crearea unor endoscoape mai performante.

Sursa:Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase