Home » D:News » Persoanele în vârstă vor deveni extrem de puternice, graţie unui nou exoschelet

Persoanele în vârstă vor deveni extrem de puternice, graţie unui nou exoschelet

Persoanele în vârstă vor deveni extrem de puternice, graţie unui nou exoschelet
Publicat: 30.04.2012
Cercetătorii japonezi au conceput un costum „cu muşchi” ce le va permite persoanelor în vârstă să beneficieze de o capacitate musculară similară cu cea a culturiştilor.

Exoscheletul, ce va cântări 9,2 kilograme, va permite celor ce îl poartă să se mişte cu uşurinţă şi să ridice obiecte grele.

Prototipul se află în faza de perfecţionare, urmând să fie disponibil pentru public anul următor. Reuşita cercetătorilor japonezi reprezintă un pas important spre acordarea de super-abilităţi oamenilor, reuşită ce era până de curând apanajul lucrărilor science fiction.

Încercările precedente de a crea exoschelete cibernetice pentru a asista soldaţii şi pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte generarea puterii necesare pentru a alimenta motoarele din componenţa lor. Inginerii de la Universitatea de Ştiinţe din Tokyo au depăşit acest obstacol folosind „muşchi” artificiali umpluţi cu aer comprimat în locul motoarelor. 

Costumul conceput de cercetătorii japonezi este programat să reproducă mişcările umane naturale, urmând să aibă şi capacitatea de a răspunde la comenzi vocale.

Specialiştii se aşteaptă ca progresul în domeniul exoscheletelor să fie fulminant în următorii ani, ca urmare a numeroaselor investiţii făcute în acest domeniu în Japonia. Guvernul japonez a dedicat sume mari roboticii, ca urmare a faptului că în 2025 mai bine de 30% din populaţia Japoniei va fi alcătuită din persoane de peste 65 de ani. Oficialii japonezi consideră că exoscheletele şi roboţii vor fi câteva dintre tehnologiile esenţiale pentru îngrijirea persoanelor în vârstă.

Echipa condusă de Hiroshi Kobayashi va lansa pe piaţă 2 tipuri de exoschelete anul viitor: unul dedicat spatelui şi braţelor, ce urmează să fie folosit în domenii în care este nevoie de ridicarea unor greutăţi considerabile, de zeci de kilograme, şi altul mai uşor, cântărind doar 5 kilograme, ce urmează să fie folosit în spitale şi aziluri pentru asistarea persoanelor ce prezintă dificultăţi de deplasare.

Surse: Daily Express, New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase