Home » D:News » Anunţ îngrijorător: nivelul CO2-ului din aer a atins un prag nemaivăzut de 800.000 de ani!

Anunţ îngrijorător: nivelul CO2-ului din aer a atins un prag nemaivăzut de 800.000 de ani!

Anunţ îngrijorător: nivelul CO2-ului din aer a atins un prag nemaivăzut de 800.000 de ani!
Publicat: 01.06.2012
Nivelul principalei substanţe poluante din aer, dioxidul de carbon, a atins un nou prag îngrijorător, anunţă oamenii de ştiinţă.

Staţiile de monitorizare a aerului situate în Arctic au identificat că dioxidul de carbon, principalul gaz vinovat de încălzirea globală, se află în atmosferă în proporţii fără precedent, de 400 de părţi per milion (ppm). Nivelul CO2-ului din aer a crescut într-un ritm accelerat în ultima vreme: dacă acum câţiva ani a depăşit la nivel global pragul de 350 ppm, considerat de oamenii de ştiinţă a fi limita de siguranţă, acum atinge la nivel global 395 ppm. Momentan, doar staţiile de monitorizare din Arctic înregistrează 400 de ppm, însă cercetătorii afirmă că acest nivel va fi înregistrat în scurt timp şi restul lumii.

„Faptul că s-a atins nivelul de 400 ppm este semnificativ. Acest prag ne aduce aminte că nu am rezolvat problema încălzirii globale şi că în continuare ne aflăm în pericol”, a comentat Jim Butler, director al centrului de monitorizare din cadrul NOAA.

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră, iar cea mai mare parte a CO2-ului rămâne în atmosferă aproximativ 100 de ani; în anumite zone, însă, poate rămâne în atmosferă pentru mii de ani. O parte din dioxidul de carbon din atmosferă este natural, provenind de la plantele şi animalele ce se descompun. Înainte de Revoluţia Industrială, nivelul CO2-ului din aer se ridica la 275 de părţi per milion.

În ultimii 60 de ani, nivelul dioxidului de carbon din aer a atins valori de peste 300, cu excepţia zonelor urbane. Arderea combustibililor fosili (precum cărbunii folosiţi pentru generarea electricităţii şi petrolul, sub forma benzinei) reprezintă principala cauză a creşterii nivelului CO2-ului din aer, creştere provocată de oameni.

Un asemenea nivel al dioxidului de carbon, de peste 400 de părţi per milion, nu a mai fost înregistrat pe Terra de cel puţin 800.000 de ani, afirmă oamenii de ştiinţă. 

Acum, însă, înregistrările de la mai multe staţii de monitorizare, printre care cele situate în Alaska, Groenlanda, Norvegia, Islanda şi Mongolia au arătat că atmosfera Pământului a atins din nou acest prag nemaivăzut.

Pieter Tans, cercetător în cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration, afirmă că nivelul de 400 ppm este „deprimant”, iar Jim Butler susţine că este „o bornă îngrijorătoare”.

„Ştirea anunţată astăzi, conform căreia staţiile de monitorizare au măsurat concentraţii ale dioxidului de carbon de peste 400 ppm, reprezintă o nouă dovadă a faptului că liderii politici mondiali eşuează în mod catastrofal să adreseze problema schimbărilor climatice”, a comentat fostul vice-preşedinte american Al Gore, un cunoscut militant pentru problemele de mediu, efort pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace. „Istoria nu îi va înţelege şi nici nu îi va ierta”, a adăugat Gore.

Sursa: Associated Press

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase