Home » D:News » Surpriză pentru astronomi: un sistem solar cu două stele are în jurul său mai multe corpuri cereşti, dintre care unele ar putea fi locuibile

Surpriză pentru astronomi: un sistem solar cu două stele are în jurul său mai multe corpuri cereşti, dintre care unele ar putea fi locuibile

Publicat: 31.08.2012
O echipă de astronomi americani a descoperit, cu ajutorul telescopului Kepler al NASA, un sistem stelar binar foarte asemănător cu cel din celebra serie de filme Star Wars, în care Tatooine - planeta de pe care este originar eroul Luke Skywalker - orbitează în jurul a doi sori. Descoperirea este însă foarte importantă din punct de vedere ştiinţific, deoarece arată că planetele se pot forma şi rezista în asemenea condiţii.

Anterior, se credea că distorsionările gravitaţionale produse de o pereche de stele ar avea efecte foarte dure asupra planetelor din vecinătate. Totuşi, Kepler a descoperit că în jurul acestui sistem binar orbitează două planete.

Noul sistem planetar a fost denumit Kepler-47 şi este situat în constelaţia Cygnus (Lebăda), la circa 5.000 ani lumină de Terra. Este compus dintr-o pereche de stele care trec una pe lângă alta la un interval de 7,5 zile. O stea este asemenea Soarelui, în timp ce cealaltă atinge doar o treime din mărimea perechii sale şi emite de 175 ori mai puţină lumină.

În jurul acestor stele orbitează două planete: una mai apropiată de le (interioară) al cărei diametru este de trei ori mai mare decât al Terrei, şi o alta exterioară, care este puţin mai mare decât Uranus.

Planeta interioară, denumită Kepler-47b, are o perioadă de revoluţie de 49 zile, iar planeta exterioară Kepler-47c – de 303 zile. Orbita planetei exterioare este situată în aşa-numita „zonă locuibilă”, unde nu este nici prea rece, nici prea fierbinte, ci există temperaturi care permit ca apa sub formă lichidă să persiste pe suprafaţa planetelor din zona respectivă.

Cu toate că planetă exterioară este o „gigantă gazoasă”, unde viaţa este imposibilă, noua descoperire demonstrează că aceste planete „circumbinare” pot exista în zone locuibile. Foarte puţine sisteme circumbinare au mai fost descoperite până acum, dar acesta este primul caz cu mai mult de o singură planetă orbitând în jurul unei perechi de stele.

Se credea că perturbaţiile gravitaţionale generate de stelele binare pot fie să arunce planetele afară din sistem planetele din sistem, fie să le facă să se ciocneascăuna de alta, într-o coliziune devastatoare.

„Kepler-47 ne arată că arhitectura tipică planetară, cu mai multe planete pe orbite coplanare, se poate forma în jurul a două stele. Am învăţat că planetele circumbinare pot fi precum planetele din sistemul nostru solar, dar cu doi sori”, declară Joshua Carter din cadrul Centrului de Astrofizică Harvard-Smithsonian.

„Kepler-45c nu pare să aibă condiţii propice vieţii, dar are două luni mari, iar acestea pot fi lumi deosebit de interesante”, declară şi profesorul William Welsh din cadrul Universităţii din San Diego.

Sursa: BBC News / Sursa foto : NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase