Home » Istorie » Ziua în care premierul Winston Churchill a anunţat că Marea Britanie a dezvoltat bomba atomică

Ziua în care premierul Winston Churchill a anunţat că Marea Britanie a dezvoltat bomba atomică

Ziua în care premierul Winston Churchill a anunţat că Marea Britanie a dezvoltat bomba atomică
Winston Churchill. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.02.2024
Pe 26 februarie 1952, premierul Winston Churchill a anunţat, oficial, că Marea Britanie deţine bomba atomică.

Primele teste oficiale au fost efectuate câteva luni mai târziu, în octombrie, pe insule din nord-vestul Australiei.

 

 

Climatul politic de după cel de-Al Doilea Război Mondial era încă tensionat. URSS-ul lui Stalin anexase Europa de Est, iar puterile din Occident nu excludeau ca ambiţiile sale teritoriale să fie chiar mai mari de atât.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 26 februarie:

1564 – S-a născut Christopher Marlowe, cel mai important poet si dramaturg englez de dinainte de William Shakespeare (d. 1593).

1802 – S-a născut scriitorul francez Victor Hugo (m. 1885).

1808 – S-a născut Honore Daumier, pictor, gravor şi sculptor francez (m. 10 februarie 1879).

1834 – A încetat din viaţă Alois (Aloys) Senefelder, inventatorul procedeului numit litografiere (n. 6 noiembrie 1771).

1861 – Împăratul Austriei a promulgat o Constituţie (“Patenta imperială din februarie”), prin care Transilvaniei i se acorda o oarecare autonomie în cadrul Imperiului Habsburgic.

1866 – Au avut loc lucrările Conferinţei de la Paris a celor şapte mari puteri europene. Conferinţa a fost convocată pentru a discuta problema principatelor Unite, a căror unire nu fusese recunoscută decât pe timpul domniei lui Cuza.

1879 – Agenţiile diplomatice române din străinătate au fost ridicate la rangul de legaţii.

1891 – S-a înfiinţat Societatea Arhitecţilor Români.

1926 – S–a născut istoricul Gheorghe Platon, membru al Academiei Române, membru fondator al Fundatiilor “Nicolae Iorga”, “”Nicolae Titulescu”, “A.D.Xenopol” (m. 2006).

1927 – Se înfiinţează, la Bucuresti, pe lânga Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, Institutului de igienă şi sănătate publică.

1940 – A încetat din viaţă Nicolae Tonitza, pictor, grafician şi critic de artă. (n. 1886).

1971 – A încetat din viaţă Fernandel (Fernand Joseph Desire Contandin), actor francez de film (n. 8 mai 1903).

1988 – Declaraţia guvernului SUA prin care se retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza naţiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate în relaţiile cu SUA.

1991 – Petre Roman a prezentat, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, Raportul asupra stadiului reformei şi Programul Guvernului pe anul 1991.

1992 – S–a deschis, la Bucureşti, secţia consulară a ambasadei Republicii Moldova în România.

1993 – Conferinţa Naţională extraordinară a Partidului Naţional Liberal, desfăşurată la Braşov, a hotărât, în unanimitate, fuziunea cu Noul Partid Liberal. Mircea Ionescu Quintus a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

1993 – A fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural „World Trade Center” cunoscut şi sub numele de „Gemenii”, una dintre cele mai înalte clădiri din lume (410 m.), imagine-simbol a oraşului New York; la 11 septembrie 2001, turnurile clădirii s-au prăbuşit în urma impactului cu două avioane deturnate, moment considerat de analiştii politici drept începutul unei noi ere în politica mondială.

1993 – România a semnat “Declaraţia de la Istanbul”, privind înfiinţarea Adunării Parlamentare a zonei de cooperare economică a Mării Negre (APCEN), for alcătuit din 70 de parlamentari din ţările membre.

1994 – La Mircurea Ciuc au început lucrările Consiliului reprezentanţilor Uniunii democrate Maghiare din România. Preşedinte al Biroului permanent al Consiliului a fost ales Deszi Zoltan.

1999 – România a participat la reuniunea de constituire a forţei de pace de garantare a eventualei reglementari politice din Kosovo (KFOR).

2000 – Senatorul George Pruteanu şi-a anunţat, în plen, înscrierea în PDSR.

2001 – Judecătorii militari l-au condamnat la cinci ani de închisoare pe ofiţerul MApN Constantin Păcuraru, pentru uciderea a două persoane în timpul Revoluţiei de la Reşiţa, în 1989.

2002 – Tribunalul Bucureşti a admis cererea de înregistrare a Partidului Popular Creştin, condus de Vasile Lupu, în Registrul partidelor politice din România.

2003 – Ankara a închis singurul punct de trecere a frontierei dintre Turcia şi nordul Irakului.

2004 – Parlamentarii au votat, în unanimitate, proiectul de Lege privind aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). În favoarea proiectului s-au pronunţat 456 de parlamentari.

2004 – Deputaţii UDMR Kovacs Zoltan, Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor şi Vekov Karoly au depus, la Camera Deputaţilor, în numele deputatului Birtalan Akos, proiectul de lege privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

2007 – „Cârtiţa”/”The Departed”, în regia lui Martin Scorsese, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film.

2008 – Membrii Comisiei de cod electoral au finalizat raportul privind introducerea votului uninominal.

2009 – A încetat din viaţă actriţa britanică Wendy Richard (n. 1943).

2014 – Miniştrii PNL şi-au depus la Palatul Victoria demisiile din Guvern; tot în aceeaşi zi fostul preşedinte al PNL, membru fondator şi fost premier, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a dat demisia din partid

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase