Home » Istorie » În urmă cu 109 ani, Austro-Ungaria declara război Serbiei, marcând astfel începutul Primului Război Mondial

În urmă cu 109 ani, Austro-Ungaria declara război Serbiei, marcând astfel începutul Primului Război Mondial

În urmă cu 109 ani, Austro-Ungaria declara război Serbiei, marcând astfel începutul Primului Război Mondial
Publicat: 28.07.2023
Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul Primului Război Mondial.

Prima confruntare militară la scară mondială din istorie se declanşa în urmă cu mai bine de un secol, atunci când Austro-Ungaria declara război Serbiei, ţară considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo din 28 iunie 1914. În respectivul atentat au fost ucişi arhiducele Franz Ferdinand şi soţia sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip.

 

 

Asasinarea moştenitorului tronului Austro-Ungariei a reprezentat însă numai scânteia ce a aprins butoiul cu pulbere, cauza principală ce a dus la izbucnirea Primului Război Mondial reprezentând-o dorinţa popoarelor de a se elibera de sub stăpânirea marilor imperii şi refuzul acestora de a acorda populaţiilor lor dreptul la auto-determinare.

Progresul tehnologic produs odată cu revoluţia industrială din secolul al XIX-lea a dus la o creştere fără precedent a puterii distructive a armelor folosite, avioane, submarine sau tancuri fiind folosite în premieră într-o confruntare militară. Acest lucru duce la un număr imens de morţi şi răniţi, pagubele materiale fiind incalculabile. 10 milioane de oameni au fost ucişi pe câmpul de luptă şi mulţi alţii, în spatele frontului.

Fotografia zilei – 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 28 iulie:

1015 – A murit Vladimir, cneazul Rusiei Kievene, în timpul domniei căruia a fost adoptat oficial creştinismul în Rusia.

1468 – A fost încheiat Tratatul moldo-polon, care a confirmat vechile raporturi politice dintre Moldova şi Polonia. Cazimir al IV-lea, regele Poloniei, se obliga să nu ocrotească în ţara sa nici un pretendent la scaunul Moldovei.

1655 – A murit eseistul şi dramaturgul Savinien de Cyrano de Bergerac. (n. 6 martie 1619)

1741 – A murit Antonio Vivaldi, compozitor şi violonist italian. (n. 4 martie 1678)

1750 – A murit Johann Sebastian Bach, compositor şi dirijor. (n. 21 martie 1685)

1804 – S–a născut filosoful Ludwig Feuerbach (m. 13 septembrie 1872)

1818 – A murit matematicianul francez Gaspard Monge, creatorul geometriei descriptive. (n.10 mai 1746)

1854 – S-a născut Victor Babeş, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne. (m. 1926)

1892 – S–a născut economistul Victor Bădulescu, membru al Academiei Române. (m. dec. 1953 / ian. 1954)

1912 – S–a născut simbolul rezistenţei anticomuniste, Elisabeta Rizea (m. 6 octombrie 2003)

1913 – S–a încheiat Tratatul de pace de la Bucureşti dintre România, Serbia, Grecia, Bulgaria şi Turcia. România obţine Cadrilaterul (judeţele Durostor şi Caliacra din Bulgaria). (28 iulie–10 august)

1928 – Guvernul a fost autorizat să contracteze un împrumut în străinătate pentru operaţiile de stabilizare monetară.

1948 – A fost creată Organizaţia Europeană de Cooperare Economică (OECE) cu scopul coordonării Planului Marshall în ţările europene.

1994 – Sindicatele din Federaţia Sindicatelor Miniere Rovinari au declanşat o grevă generală, în bazinul carbonifer Rovinari.

1999 – La Bruxelles a avut loc prima Conferinţă a donatorilor pentru Kosovo, obţinîndu-se unele angajamente care să acopere nevoile financiare esenţiale urgente, în special reabilitarea habitatului provinciei.

2000 – Autorităţile canadiene au decis să recunoască oficial Coreea de Nord.

2004 – A murit omul de stiinţă Francis Crick, laureat al Premiului Nobel în 1962 pentru descoperirea structurii dublu spiralate a ADN–ului (n. 8 iunie 1916)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase