Home » Istorie » Mata Hari, curtezana care a făcut istorie devenind spioană în serviciul Germaniei

Mata Hari, curtezana care a făcut istorie devenind spioană în serviciul Germaniei

Publicat: 07.08.2023
La 7 august 1876 s-a născut Mata Hari, dansatoare, curtezană şi spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial.

Sinonim cu spionajul, exotismul si frivolitatea, numele Mata Hari facea istorie la inceput de secol XX. Cazul misterioasei femei care scandaliza Europa la acea vreme, prin usurinta cu care isi oferea serviciile intime oricui ar fi fost gata sa ii intretina modul extravagant de viata, avea sa ramana in istorie drept unul dintre cele mai controversate momente ale mileniului trecut.

 

 

A fost intr-adevar Mata Hari una dintre cele mai mari spioane din istorie? S-a facut vinovata de moartea a zeci de mii de francezi, asa cum sustineau acuzatorii, sau nu a reprezentat decat un tap ispasitor care sa mascheze incompetenta autoritatilor de la Paris? La aproape un secol de la disparitia sa, Mata Hari pare ca nu si-a dezvaluit inca toate secretele.

O aparitie scandaloasa

Scandalurile au insotit-o pe Mata Hari, pe numele ei adevarat Margaretha Geertrude Zelle, inca din primii ani ai vietii. Inscrisa de la varsta de 14 ani la scoala unei manastiri, pentru a deprinde bunele maniere si arta gospodariei, asa cum o cereau obiceiurile vremii, tanara olandeza avea sa fie exmatriculata doi ani mai tarziu pentru seducerea directorului institutiei. Peste alti doi ani, Geertrude avea sa isi incheie adolescenta cu o casatorie scandaloasa, maritandu-se cu Campbell MacLeod, un varstnic ofiter scotian din armata olandeza, pasionat, mai degraba, de aventuri amoroase si alcool, decat de intemeierea unei familii.

Citeşte continuarea în articolul „Mata Hari – nasterea unei legende”

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 7 august:

1848 – A murit chimistul Jons Jacob Berzelius, unul dintre fondatorii chimiei moderne (n. 1779)

1864 – S-a înfiinţat primăria oraşului Bucureşti

1911 – A încetat din viaţă Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate. A călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român (n. 24 ianuarie 1849)

1914 – Armata germană ocupă oraşul Liege, în timpul primului război mondial

1937 – S-a născut graficianul Vasile Socoliuc (d. 2008)

1941 – A încetat din viaţă scriitorul şi filosoful indian Rabindranath Tagore (supranumit “Sufletul Bengalului” şi “Profetul Indiei moderne”), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1913 (n. 6 mai 1861)

1957 – A încetat din viaţă actorul Oliver Hardy (“Bran”), devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran. (n.18 ianuarie 1892)

2001 – O explozie produsă dimineaţă, în jurul orei 3.00, în Mina Vulcan, s-a soldat cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor doi

2008 – Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva regiunii separatiste Osetia de Sud

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase