Home » Istorie » Trecutul TUMULTUOS al lui Erhard Mossack, tatăl unuia dintre fondatorii companiei Mossack Fonseca, care a coordonat fraude în peste 40 de state. A început ca subofiţer în Waffen-SS

Trecutul TUMULTUOS al lui Erhard Mossack, tatăl unuia dintre fondatorii companiei Mossack Fonseca, care a coordonat fraude în peste 40 de state. A început ca subofiţer în Waffen-SS

Trecutul TUMULTUOS al lui Erhard Mossack, tatăl unuia dintre fondatorii companiei Mossack Fonseca, care a coordonat fraude în peste 40 de state. A început ca subofiţer în Waffen-SS
Publicat: 05.04.2016
Panama Papers. Germanul a deţinut o poziţie importantă în rândul trupelor de elită ale SS.

Tribunalul Districtual din Las Vegas susţine că deţine dovezi referitoare la organizarea unei fraude de amploare în numai puţin de 40 de state de pe Glob. Compania Mossack Fonseca & Co., cu sediul în Panama, ar fi coordonat 123 de firme, prin intermediul cărora au fost sustrase sume importante de bani din contracte guvernamentale. Grupul acuzat a fost înfiinţat în anul 1977 de Jürgen Mossack şi Ramón Fonseca, fiind specializat în drept comercial, consultanţă în afaceri şi comerţ internaţional.

Unul dintre cei doi fondatori, Jürgen Mossack, atrage atenţia prin trecutul tumultuos al familiei sale. El s-a născut la data de 20 martie 1948, în oraşul german Fürth, însă la începutul anilor ’60, părinţii lui iau decizia de a se muta peste ocean, în Panama.

Tatăl său a făcut parte din Waffen-SS, structura de elită a organizaţiei paralimitare naziste Schutzstaffel, având gradul de Rottenführer, corespondentul caporalului. Se presupune că Erhard Mossack a activat în cadrul Diviziei a Treia de Panzere ,,Totenkopf” (,,Cap de mort”), ai cărei membrii erau recrutaţi, în mod obişnuit, dintre cei care făcuseră parte din gărzile de pază ale lagărelor de concentrare.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Erhard Mossack a fost capturat de soldaţii americani în München. Ulterior, serviciul de informaţii al RFG a confirmat întreaga activitate a lui Mossack, însă a refuzat să facă public dosarul său, deoarece ar fi pus în pericol ,,bunăstarea Republicii Federale Germane”.

În anii ’60, familia Mossack părăseşte Germania Federală, pentru a se stabili în Panama. Aici, Erhard încearcă să intre în serviciul guvernului american, pentru a deveni informator, însă nu reuşeşte să obţină niciun fel de aprobare. Ulterior, îşi oferă serviciile CIA-ului, cu scopul de a desfăşura activitate de spionaj împotriva Partidului Comunist din Cuba. Nici de data aceasta nu reuşeşte să îşi atingă scopul.

În anii ’70, Mossack se întoarce în RFG, împreună cu soţia sa. Aceştia sunt urmaţi la scurt timp de doi dintre copiii lor, Marion şi Peter. Cel din urmă este, în momentul de faţă, consulul onorific al Republicii Panama la Frankfurt.

Mossack se stinge din viaţă în 1990, fiind urmat, la cinci ani după aceea, de cea care i-a fost consoartă.

La ora actuală, se cunosc foarte puţine informaţii legate de biografia lui Jürgen Mossack. Se ştie că în anul 1973 el obţine o diplomă în drept, la Universidad Católica Santa María La Antigua, din Panama. Munceşte timp de doi ani (1975-1977) la Londra, ca avocat, însă se întoarce acasă, unde înfiinţează o firmă, care, ulterior, va deveni Mossack Fonseca&Co.

Surse: Irish Times, Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Cine a fost Arkhipov, comandantul sovietic care a salvat SUA de la un dezastru de proporţii: ”Vom muri cu toţii” – FOTO

                      DEZVĂLUIRI. Cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacţia prestigioasei agenţii

                              Soldaţii americani au fost SALVAŢI în timpul Războiului din Coreea de nişte banale caramele- FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase