Home » Istorie » 5 încercări celebre de seducţie eşuate din mitologia greacă. Ce a păţit frumoasa Demetra – FOTO

5 încercări celebre de seducţie eşuate din mitologia greacă. Ce a păţit frumoasa Demetra – FOTO

Publicat: 23.04.2016
Uneori, zeii puteau fi la fel de ghinionişti în dragoste precum cei sortiţi pieirii.

Este ştiu faptul că zeii din antichitatea greacă aveau puteri nelimitate. Puteau să facă absolut orice le trecea prin minte cu supuşii lor muritori. Cu totul altele erau, însă, relaţiile între cei despre care se credea că locuiesc pe Muntele Olimp, iar aici avem nenumărate exemple: de la Atena şi Hefaistos, până la Apollo şi Dafne, de la Poseidon şi Demetra, până la Ariadna şi Tezeu.

Noi vă propunem să aflaţi povestea a cinci dintre cele mai cunoscute încercări de seducţie eşuate din mitologia greacă:

Apollo şi Dafne 

Dafne a fost fiica unuia dintre zeii fluviilor, Peneus, iar Apollo zeul luminii şi al artelor. Nimfa nu a fost deloc impresionată de puterile pe care le avea fiul lui Zeus, ba din contră, încercările acestuia de a o cuceri îi provocau teamă. Aşa se face că, într-o zi, Apollo plecase în urmărirea lui Dafne, printr-o pădure, iar ea, fiind speriată a apelat la tatăl ei şi la Zeus pentru a o ajuta. Atunci, ea a fost transformată într-un arbore de dafin, din care Apollo a rupt o creangă şi şi-a aşezat-o pe cap, pentru a-şi aminti întotdeauna de dragostea pe care i-o purtase nimfei. Grecii antici au preluat apoi această idee, transformând-o în obiceiul încununării cu lauri a celor mai importante personalităţi din viaţa lor culturală, sportivă şi militară. 

,,Apollo şi Dafne”, pictură de Francesco Albani (Foto:russianpaintings.net)

Alpheus şi Arethusa

La fel ca şi Artemis, zeiţă pe care o urma, nimfa Arethusa refuza să aibă orice legătură cu vreun bărbat. Pe de altă parte, Alpheus, zeul râului care purta acelaşi nume, nu-i păsa de acest lucru şi încerca prin toate metodele posibile să cucerească inima celei pe care o îndrăgise. Deşi atunci când a intrat în apele protejate de Alpheus, a reuşit să scape, Arethusa nu a mai avut acelaşi noroc şi următoarea dată, deoarece, fiind transformată de Artemis într-un izvor, este prinsă de cel care o urmărea şi care se transformase la rândul lui într-un râu. 

,,Alpheus şi Arethusa”, pictură de Luigi Garzi (Foto:wga.hu)

Atena şi Hefaistos 

Hefaistos nu a fost unul dintre cei mai arătoşi zei din mitologia greacă. Se spune că tocmai datorită înfăţişării şi a problemelor lui de sănătate, la naştere, mama sa, Hera, l-a aruncat de pe Muntele Olimp. Deşi era căsătorit cu Afrodita, Hefaistos a încercat să o violeze pe Atena, cea cunoscută ca fiind una dintre cele trei zeiţe virgine. Se spune, însă, că sperma zeului a căzut pe Pământ (personificat de zeiţa Geea) şi, astfel, s-a născut Erichthonius, unul dintre primii conducători legendari ai cetăţii Atena. Zeiţa-patroană a oraşului a fost cea care i-a oferit această şansă, tot ea fiind cea care s-a oferit să îl crească pe Erichthonius, după ce acesta a fost părăsit de mama sa, la naştere. 

,,Atena refuzând avansurile lui Hefaistos”, pictură de Paris Bordone (Foto:museumsyndicate.com)

Poseidon şi Demetra

Cei doi au fost copiii Rheei şi ai lui Cronos, care, la rândul lor, erau fraţi. La scurt timp după confruntarea dintre titani şi olimpieni, Poseidon a încercat să o violeze pe sora sa, însă aceasta a putut, cel puţin pentru moment, să scape. Zeiţa s-a transformat atunci într-o iapă şi s-a ascuns într-o turmă de cai, însă fratele ei a făcut acelaşi lucru, după care a violat-o. Din uniunea celor doi au rezultat doi copii: Areion (calul legendar care a aparţinut mai multor eroi din mitologia greacă, printre care şi Hercule) şi Despoina (zeiţa venerată în misterele din Arcadia). 

,,Demetra şi Poseidon”, pictură de Annibale Carracci (Foto:crystalinks.com)

Ariadna şi Tezeu

Ariadna a fost fiica regelui cretan Minos şi a reginei Pasiphae. Ea este cunoscută în mitologia greacă drept cea care l-a ajutat pe Tezeu, eroul atenian care a pornit spre Creta pentru a-l ucide pe Minotaur, să iasă din labirintul lui Dedal. Tezeu nu a fost, însă, impresionat de sentimentele pe care le avea Ariadna pentru el, ba din contră a lăsat-o să moară pe insula Naxos. Există mai multe variante ale acestui episod: una dintre ele aminteşte de faptul că Ariadne s-a spânzurat, într-o altă versiune ea este salvată de Dionysos, altă relatare menţionează faptul că Ariadne este căsătorită cu Dionysos, dar îi cere lui Tezeu să o ajute să fugă în Atena.

,,Ariadne şi Tezeu”, pictură de Nicolo Bambini (Foto:colourlex.com)

Sursa: listverse.com

Vă mai recomandăm şi: 5 dintre cei mai cunoscuţi monarhi incestuoşi din istorie. Cine a fost Carlos al II-lea, supranumit ”Cel Vrăjit” – FOTO

                              Arheologii greci susţin că au descoperit dovezile primului eveniment datat cu exactitate din istoria Atenei, ”Conspiraţia lui Cylon” – FOTO

                             Trei descoperiri arheologice care sunt mai înspăimântătoare decât filmele horror – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase