Home » Istorie » Un mozaic antic cu un ”schelet NESĂBUIT” îi uimeşte pe arheologi. Mesajul pe care îl transmite este şi mai surprinzător – FOTO

Un mozaic antic cu un ”schelet NESĂBUIT” îi uimeşte pe arheologi. Mesajul pe care îl transmite este şi mai surprinzător – FOTO

Publicat: 28.04.2016
Mesajul pe care-l transmite scheletul de pe mozaic pare a fi: ”Fiţi veseli şi te bucuraţi-vă de viaţă”

Descris ca fiind un „schelet nesăbuit”, mozaicul care-l conţine a fost excavat în provincia Hatay, de la graniţa turco-siriană. În această zonă se află oraşul antic greco-roman Antiocheia, foarte prosper cândva. A fost găsit alături de alte două scene mozaice care, potrivit arheologilor de la Muzeul de Arheologie Hatay, împodobeau sala de mese a unei case cu statut social superior în timpul secolului III î.Hr.

După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, scena din mijloc prezintă două figuri, îmbrăcate într-o togă şi sandale, ridicându-se spre un simbol în formă de semilună, iar scena din extrema dreaptă are o singură figură întunecată, acoperită doar pe un umăr.

”Cele trei scene descriu două lucruri pe care elita romană o tratau cu foarte mare seriozitate: băile şi cină”, a declarat unul dintre arheologii care a participat la descoperire, Demet Kara de la Muzeul de Arheologie Hatay.

Sursa foto:Anadolu

Potrivit arheologului Kara, în scena din mijloc există un cadran solar şi un tânăr îmbrăcat, alergând spre cadran cu un majordom cu capul dezgolit în spate. Ceasul solar indică orele 21-22, timpul de baie în perioada romană. El trebuia să ajungă la cină la 22:00. Dacă nu putea, nu era bine-venit. Pe mozaicul din mijloc este scris: personajul întârzie la cină.

”În ultima scenă, există un schelet cu un vas de băut în mână, are pâine şi un vas cu vin. Pe mozaic este scris: „Fii vesel şi trăieşte-ţi viaţa ta”, explică Demet Kara.

Scena din extremă dreapta, deşi este grav avariată, se crede că descrie o persoană care aruncă foc, ceea ce simbolizează o baie caldă.

Potrivit lui Kara, acesta nu este primul schelet pe mozaic care datează din această perioadă. Unul similar a fost descoperit la Pompei, Italia, reprezentând un schelet care ţinea două ulcioare demostrând că este gata de petrecere.

Sursa foto:Museo Archeologico Nazionale

Iar acest schelet pe mozaic, a fost găsit într-o vilă veche din Pompei.  

Sursa foto:Wikimedia

Recent descoperitul mozaic din Antiocheia este cercetat în continuare de Kara şi colegii ei.

Sursa: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase