Home » Istorie » Descoperire incredibilă într-un cufăr antic. Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani

Descoperire incredibilă într-un cufăr antic. Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani

Publicat: 06.07.2016
Arheologii consideră că au descoperit ceea ce pare a fi un os din craniul lui Buddha, Siddhartha Gautama. Osul a fost ascuns într-o stupă (cladire religioasă budistă)

Descoperirea, veche de 1.000 de ani, a fost dezvăluită într-un cufăr de piatră în criptele din adâncul templului budist  Nanjing (China). În interiorul stupei, arheologii au descoperit rămăşiţele sfinţilor budişti, inclusiv un os parietal inscripţionat pe care scrie că i-ar fi aparţinut lui Buddha. 

Cufărul este construit din lemn de santal, aur şi argint şi este acoperit de pietre preţioase. Inscripţiile gravate pe cufăr relevă faptul că a fost construit în timpul domniei Impăratului Zhenzong ( 997-1022 d.Hr), în timpul dinastiei Song. De asemenea, pe cufăr sunt inscripţionate numele oamenilor, care au donat bani şi materiale pentru confecţionarea cufărului. Deşi inscripţiile arată faptul că osul îi aparţine lui Buddha, nu se ştie sigur dacă acest fapt este real. Cercetătorii sunt încă sceptici, dar osul este păstrat cu sfinţenie de călugării de la templu.

Inscripţiile în piatră de pe cufăr

Descoperit în adâncul templului Grand Bao’em, cufărul are o înalţime de 117 centimetri şi 45 centimetri lăţime. Acesta era depozitat într-o cutie de fier, care era introdusă într-un cufăr de piatră.

Inscripţia de pe cufărul din piatră a fost scrisă de un om numit Deming, acum 1,000 de ani. Pe cufăr scria ,,Maestrul Iluminismului perfect, Egumenul Chengtian al Mânăstirii şi deţinătorul robei purpurii” (conform traducerii realizate de cercetători).

Deming afirmă că după ce Buddha ,,a intrat în parinirvana” (moartea finală care rupe cercul dintre moarte şi renaştere), acesta a adăugat că ,,trupul a fost incinerat în apropierea râului Hirannavati” din India. Cel care conducea India în aceea perioadă, regele Ashoka ( 268-232 î.Hr), a decis să păstreze rămăşiţele lui Buddha, pe care le-a divizat în 84.000 de părţi. 

Deming a afirmat că ,,Ţara noastră, China, a primit 19 dintre ele”, inclusiv osul parietal.

Osul parietal a fost păstrat într-un templu, care a fost distrus  acum 1.400 de ani, în timpul războaielor. Împăratul Zhenzong a decis să reconstruiască templul, iar osul parietal şi celelalte oase ale sfinţilor Buddha, au fost îngropate în cripta subterană a templului, conform scrierilor lui Deming  Acestea au fost înmormântate pe 21 iulie, 1011 d.Hr ,, în cea mai solemnă şi elaborată ceremonie de înmormântare”, afirmă Deming.

Înmormântarea lui Buddha

Osul parietal al lui Buddha  a fost înmormântat într-o lădiţă din aur, care a fost plasată într-o ladă din argint, conform constatărilor arheologice. Lada din argint a fost apoi aplasată în cufărul din piatră.

Lăzile din aur şi argint erau decorate cu modele florale, precum lotusul, pasări phonix şi zei care păzeau lada cu săbiile lor. Osul parietal al lui Buddha a fost aşezat în lada din aur împreună cu trei sticle de cristal şi o cutie de argint, toate conţineau rămăşiţele celorlalţi zei Buddha. Pe exteriorul lăzii sunt gravate momentele importante din viaţa zeului, de la naştere până când a atins ,,parnirvana” (o moarte din care nu a mai renăscut)

Impactul asupra Chinei

O echipă de arheologi de la Institutul Municipal Nanjing (China) au escavat cripta în 2007 şi 2010.

Deşi descoperirea nu a fost atât de prezentă în media din emisfera vestică, a fost larg dezbătută în media din China. După ce osul parietal a lui Buddha  a fost luat din templu, călugării au înmormântat rămăşiţele altor zei budişti în templul Qixia, un templu din zilele noastre. Osul parietal a lui Buddha, precum şi alte rămăşiţe, au fost expuse în Hong Kong şi Macao.

Când osul a fost transportat la Macao, în 2012, reporterul Xinhua a afirmat ,, zeci, sute de practicanţi ai budismului îşi vor depune omagiile către relicva sacră, peste 140.000 de bilete au fost vândute”.  

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase