Home » Istorie » O bătălie masivă din Era Bronzului de acum 3200 de ani rescrie istoria societăţilor antice din Europa centrală şi de nord

O bătălie masivă din Era Bronzului de acum 3200 de ani rescrie istoria societăţilor antice din Europa centrală şi de nord

Publicat: 21.01.2017
Arheologii au descoperit o bătălie care datează de acum 3200 de ani şi care are ramificaţii importante în ceea ce priveşte regândirea abordării acestor societăţi.

Acum 3200 de ani, două armate s-au luptat pe malurile râului Tollense, care curge prin mlaştinile părţii de nord a Germaniei şi se revarsă în Marea Baltică. Valea Tollense este la aproximativ 120 de kilometri nord de Berlin. Se estimează că 4000 de luptători au fost implicaţi. Arheologii au găsit arme făcute din lemn, silex şi bronz, un metal care era vârful tehnologiei de la acea vreme.

Descoperirile au început din 1996, când un arheolog amator a găsit un os al antebraţului pe malul abrupt al râului Tollense, care avea înfipt un sârf de săgeată din silex. Această descoperire a făcut ca cercetătorii să facă un mic test asupra zonei, descoperind mai multe oase, un craniu zdrobit şi o bâtă de 73 de centimetri. Artefactele au fost datate cu carbon şi s-a aflat că datează din 1250 î.e.n., în timpul erei bronzului.

Prima descoperire din 1996: vârful de săgeată din silex în os. Credit: Landesamt Für Kultur Und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/S. Suhr

După alte serii de cercetări arheologice care au durat din 2009 până în 2015, experţii au descoperit amploarea acestei lupte. Pe o lungime de 3 kilometri de-a lungul râului Tollense, arheologii de la Mecklenburg-Vorpommern Department of Historic Preservation (MVDHP) şi Universitatea Greifswald au descoperit mai multe bâte din lemn, suliţe şi săgeţi din bronz şi silex. De asemenea, au găsit oase într-un număr extrordinar pentru acea perioadă, provenind de la 5 cai şi peste 100 de oameni.

O descoperire din sit. Un craniu zdrobit cel mai probabil de o bâtă. Credit: Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/D. Jantzen

Detlef Jantzen, arheologul şef de la MVDHP, menţionează că „avem minim 130 de oameni şi cinci cai. Şi am deschis o zonă de 450 de metri pătraţi, cel mult 10% din totalul stratului găsit. Dacă am excava toată zona, ar fi probabil 750 de oameni. Este un număr incredibil pentru era bronzului”. Acesta mai menţionează că cel mai probabil doar unul din 5 au fost omorâţi, sugerând un număr total de 4000 de luptători.

Imagine cu râul Tollense de astăzi. Credit: Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/F. Ruchöft

Analizele pe oase au relevat că lupta a durat foarte puţin, negăsindu-se semne de vindecare pe oasele analizate.

Rămâne un mister motivul pentru care numărul acesta impresionant de luptători s-a adunat să lupte în acest loc, iar în lipsa materialelor scrise, este posibil ca acest aspect să rămână nedescoperit. Un lucru sigur este că râul avea un rol important, probabil o graniţă între două culturi.

În timpul acestei bătălii, Europei de nord părea să-i lipsească oraşele sau chiar satele. Conform descoperirilor de până acum, oamenii din această zonă erau oarecum legaţi cultural de popoarele scandinave şi trăiau cu familiile lor în ferme, cu o densitate a populaţiei mai mică de 5 persoane pe kilometru pătrat. Cea mai mare aşezare este la mai mult de 350 de kilometri în sud-est, în Watenstedt.

De asemenea, analizele chimice ale isotopilor asupra rămăşiţelor umane sugerează că mai mulţi războinici veneau de la sute de kilometri depărtare.

ADN-ul antic poate arăta însă mult mai mult. În acest caz a arătat că exista o populaţie diversă, de la zonele de sud ale Europei la zonele din Polonia de astăzi şi Scandinavia.

O societate mai sofisticată

De asemenea, dovezile arată că aceasta nu este prima luptă a acestor războinici, rămăşiţele prezentând urme ale rănilor vindecate complet. Armele standardizate de metal şi rămăşiţele de cai găsite cu oasele umane într-un loc sugerează că cel puţin unii combatanţi erau bine echipaţi şi bine antrenaţi.

Schiţare a aspectului războinicilor. Credit: R. Johnson

Svend Hansen, şeful Institutului Arheologic din Germania, menţionează că „dacă lupţi cu armură şi cu cască, ai nevoie de antrenament zilnic, altfel eşti imobil”. Acesta mai adaugă şi că „acest tip de antrenament este începutul unui grup specializat de războinici”. La Tollense, aceştia puteau reprezenta grupul de ofiţeri care conduceau armata de oameni mai simpli.

Un context mai larg

Unii experţi consideră că această perioadă a fost o eră semnificativă în istoria civilizaţiilor de la Marea Mediterană până la Marea Baltică. În Grecia, sofisticata civilizaţie miceniană s-a prăbuşit, faraonii au respins atacurile jefuitorilor care au devastat civilizaţia hitită.

Această eră poate semnifica deci o emergenţă a societăţilor europene centrale şi de nord mai sofisticate, mai complexe, cu legături mai strânse cu cel din sud. Este însă nevoie de mai multe cercetări arheologice, deoarece există o mare posibilitate a existenţei mai multor aşezări omeneşti mai însemnate în aceste zone, care datează din acea perioadă, încă nedescoperite de cercetători. Acestea pot spune mai multe despre amploarea şi organizarea societăţilor erei bronzului.

Sursa: Science Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Filmare uimitoare realizată cu drona din locul în care s-a petrecut una dintre cele mai sângeroase lupte din istorie

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

Încă o descoperire uimitoare făcută de arheologi în Mormântul Sfânt

Descoperirea care contrazice Biblia. Arheologii au găsit dovezi care arată că textele prezintă evenimente care nu puteau avea loc

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase