Home » Istorie » VIDEO. O comoară pierdută, veche de 2.300 de ani, a fost descoperită întâmplător

VIDEO. O comoară pierdută, veche de 2.300 de ani, a fost descoperită întâmplător

Publicat: 02.12.2017
În prezent, este un loc în dezvoltare, plin cu depozite, dar acum mai bine de 2.000 de ani, în Epoca Fierului, locuitorii ţineau ceremonii şi festivităţi, conform descoperirilor arheologilor care au scos la iveală o colecţie de artefacte, dintre care unele sunt unice în regiunea Leicestershire, acolo unde au fost descoperite.

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au descoperit, printre altele, ceaune  extrem de rare, decorate, o broşă, o sabie şi un obiect de metal care ar fi făcut parte din pălăria unui preot, scrie Science Alert.

Bogăţia şi diversitatea obiectelor găsite în situl Glefield Park indică prezenţa unei aşezări de lungă durată şi evoluţia regiunii, de la aşezări modeste la o comunitate care putea organiza ceremonii grandioase.

„Glefield Park este un sit arheologic excepţional, cu o arie foarte mare de descoperiri, iar aceasta este una dintre cele mai importante din ultimii ani”, a precizat directorul expediţiei arheologice, John Thomas, de la Universitatea din Leicester.

Arheologii ştiau de existenţa sitului arheologic încă din anii ’90, iar de atunci au existat o serie lungă de descoperiri, ilustrând imaginea unei aşezări de durată din Epoca Fierului care se întinde pe 12 hectare şi care a durat câteva secole.

Primele indicii ale prezenţei umane datează din secolul V î.e.n., iar până în secolul III î.e.n., regiunea a trecut printr-o dezvoltare semnificativă, dovezile în acest sens provenind de la o mai bună măiestrie în crearea ornamentelor de pe ceaune.

În cadrul noii descoperiri, opt dintre acestea par să fie dispuse în mod deliberat într-un cerc care înconjoară una dintre clădirile din sit.

Capacitatea mare a acestora (aproximativ 550 de litri) sugerează că erau folosite în scopuri speciale, cum ar fi ceremonii şi ritualuri religioase. Alte trei vase asemănătoare au fost găsite îngropate, cel mai probabil ca parte din aceste practici.

„Importanţa ceaunelor ca obiecte simbolice este reflectată în literatura medievală irlandeză şi galeză care provine din practicile din antichitate”, a precizat Thomas.

Este nevoie de examinări suplimentare pentru a cunoaşte toate datele cu privire la aceste vase, dar chiar şi aşa, prezenţa acestora este unică într-o regiune atât de nordică din insula britanică şi poate indica faptul că aceste comunităţi pre-romane erau mai dezvoltate decât se credea anterior, având o organizare socială şi religioasă extrem de elaborată pentru acele timpuri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noi descoperiri arheologice scot la iveală informaţii fascinante despre istoria Oraşului Interzis – FOTO

Descoperire FASCINANTĂ, făcută de un arheolog amator în Scoţia. Sunt câteva sute – FOTO

Încă o descoperire uimitoare făcută de arheologi în Mormântul Sfânt

Arheologii au descoperit o groapă comună care are legătură cu una dintre cele mai sângeroase bătălii maritime

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase