Home » Istorie » Rebel girls made in România

Rebel girls made in România

Publicat: 07.12.2017
Statutul femeii în a doua jumătate a secolui XIX şi începutul secolului XX nu era unul neapărat fericit. Numărul celor care merg la şcoală sau se implică în decizii socio-politice este infim. Cu toate acestea, există figuri feminine ambiţioase şi dornice de a schimba societatea românească, femei care nu doar că se implică, dar fac performanţă în domeniile pe care le aleg. Aceste femei revoluţionează şi schimbă treptat mentalităţi, făcînd loc ascendentului feminin la masa bărbaţilor.
Nu vom povesti acum de Regina Maria sau Regina Elisabeta, de Martha Bibescu sau Iulia Haşdeu, deşi fără îndoială  au avut un rol important în istoria şi cultura noastră. Am ales în schimb să povestim despre 5 românce rebele mai puţin cunoscute.

Prima femeie rebelă pe care o propunem a fi descoperită este Maria Cuţarida-Crătunescu (1857-1919) care a fost prima femeie medic din România. Tot ea s-a ocupat, în premieră, de promovarea drepturile femeilor. Studiază medicina în afara ţării şi îşi obţine doctoratul la Paris cu o temă despre cancerul uterin. La întoarcerea în ţară are probleme cu găsirea unui loc de muncă. Acest fapt nu o va împiedica să încerce să-şi croiască drumul pe cont propriu, astfel că înfiinţează Societatea Maternă, deschide prima creşă din ţară şi începe demersurile pentru a oferi consultaţii ginecologice femeilor, mai ales lucrătoarelor din fabricile bucureştene. Realizează o cercetare importantă pentru Congresul Feminist de la Paris din 1900 în care vorbeşte deespre promovarea intelectuală a femeii în România din 1875 când prima femeie obţine bacalaureatul în ţară.

Hariclea Darclee (1860-1939), o voce şi o personalitate nu atât de cunoscută publicului român. Aceasta este una din cele mai importante voci nu doar ale României, ci şi ale întregii lumi. Născută la Brăila, ajunge rapid pe scene importante din ţară iar mai târziu din lume. Va concerta la Scala din Milano, unde va fi aplaudată de Giuseppe Verdi. Giacomo Puccini compune opera Tosca special pentru vocea ei.
 
Smaranda Brăescu (1897-1948) este femeia care are curajul să zboare, este prima femeie paraşutist din România Şi-a dorit însă mai mult de atât, astfel că ajunge să doboare recorduri europene şi mondiale. Va obţine recordul mondial în Satele Unite ale Americii cu un salt de la 7200 m. Atunci când a fost întrebată dacă se teme în timpul salturilor cu paraşuta, Smaranda Brăescu a răspuns: „Nu mi-e teamă de moarte, m-ar durea o invaliditate, dar m-ar chinui mai greu insuccesul…”.
 
Despre Ana Aslan (1897-1988) se tot vorbeşte, mai ales dacă ne gândim că produsele cosmetice care îi poartă semnătura sunt în continuare populare în rândul doamnelor şi domnişoarelor. Ana Aslan este femeia despre care se spune că a învins bătrâneţea prin crearea vitaminei H3 cunoscută sub numele de Gerovital. De-a lungul anilor, numeroase personalităţi ale lumii cum ar fi: Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali au beneficiat de acest tratament. 
 
Elvira Popescu (1894-1993) a fost o actriţă talentată şi frumoasă mult mai iubită de parizieni decât de bucureşteni. Este cea care a pus bazele Teatrului Mic şi Teatrului Excelsior din Bucureşti şi care va pleca apoi la Paris, unde va juca pe marile scene ale teatrelor franţuzeşti. Are o cariera neîntreruptă timp de 65 de ani, iar spectacolele sale ţin capul de afiş ani de zile, ajungând să aibă aproximativ 2000 de reprezentaţii. Popularitatea sa continuă să fie la cote ridicate până în zilele noastre, mai ales în Franţa. Un sondaj în rândul publicului francez a desemnat-o cea mai preţuită actriţă a Franţei, fiind mai populară decât Greta Garbo.

Eşti déjà curios să afli şi alte poveşti? La cursul Femeile celebre ale României, la Fundaţia Calea Victoriei, ai multe alte lucruri de descoperit, de la istoricul Anita Sterea, autoarea acestui articol. 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase