Home » Istorie » Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan

Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan

Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan
Publicat: 25.11.2018
Un tipar cu puncte cioplit în piatră dintr-un adăpost izolat din Azerbaidjan reprezintă un joc din Era Bronzului despre care se credea că exista doar în Mesopotamia, Egipt şi alte regiuni din Orientul Apropiat în acea perioadă.

Jocul este cunoscut ca „58 de găuri” sau „Câini şi Şacali”. Arheologul Walter Crist de la American Museum of Natural History din New York City şi-a descris descoperirea exemplarului vechi de circa 4.000 de ani din Azerbaidjanul de astăzi pe 15 noiembrie la simpozionul anual al American Schools of Oriental Research.

Azerbaidjan se află între Munţii Caucaz şi Marea Caspică, la 1.000 – 2.000 de kilometri de Orientul Apropiat. „Populaţiile din Epoca Bronzului din această regiune au trebuit să aibă contact cu lumea din Orientul Apropiat”, a precizat Crist. „Jocurile antice străbat culturile şi au acţionat ca ‘lubrifiant’ social”, a adăugat cercetătorul.

După ce a realizat o căutare pe internet pentru publicările despre 58 de găuri, Crist a văzut ceea ce arăta ca dispunerea jocului dintr-o fotografie a unui adăpost din piatră, publicată în revista Azerbaijan International. A contactat un coleg din această ţară care a ajutat la organizarea unei expediţii în luna aprilie a anului 2018, scrie Science News.

Odată acolo, Crist a găsit că situl din articol a fost distrus. Dar un oficial de acolo i-a spus că există un alt adăpost cu acelaşi tipar. Crist, care a studiat versiunile din Orientul Apropiat ale jocului, l-a recunoscut  când a ajuns la sit.

Tiparul este alcătuit din două rânduri centrale şi două rânduri externe de puncte care se curbează pentru a atinge un punct puţin mai mare localizat deasupra rândurilor centrale. Numărul punctelor poate varia, dar de obicei acesta este 58. Se crede că jucătorii dădeau cu zarul pentru a mişca piesele de pe fiecare rând, fiecare încercând să ajungă primul în vârf. Acest joc este considerat de unii precursorul tablelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

Bărci în deşert?! O inscripţie bizară, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Israel – FOTO

Rămăşiţe ale unei aşezări celtice unice au fost descoperite în Elveţia. Povestea impresionantă pe care o poate spune

Un fermier din Turcia a realizat, din întâmplare, ”cea mai interesantă descoperie arheologică din 2018”

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase