Home » Lumea digitală » Apple, amendă-record din partea Comisiei Europene. Motivul pentru care trebuie să plătească 13 miliarde de euro

Apple, amendă-record din partea Comisiei Europene. Motivul pentru care trebuie să plătească 13 miliarde de euro

Apple, amendă-record din partea Comisiei Europene. Motivul pentru care trebuie să plătească 13 miliarde de euro
Publicat: 30.08.2016
Comisia Europeană a stabilit că Apple trebuie să plătească o amendă uriaşă în cuantum de aproximativ 13 miliarde de euro, din cauza unor înţelegeri fiscale preferenţiale încheiate cu statul irlandez, prin care gigantul IT a primit un ajutor ilegal.

Compania Apple este obligată să plătească o amendă record în valoare de 13 miliarde de euro, după ce Comisia Europeană a stabilit că statul irlandez a acordat gigantului IT, în mod ilegal, ajutor financiar prin scutirea de taxe. Astfel, impozitele plătite de Apple pentru profitul realizat în ţările din Europa au fost, pe durata a mai bine de douăzeci de ani, extrem de mici, ajungând în 2014 până la rate de 0.005%, scrie Gândul.

Comisia a arătat că aranjamentele fiscale dintre Irlanda şi Apple, încheiate între 1991 şi 2015, au permis companiei americane să atribuie vânzările unui „sediu central” care exista doar pe hârtie şi care nu ar fi putut genera asemenea profit. Ca urmare a acestor operaţiuni, Apple a reuşit să evite impozitarea pe aproape întregul profit obţinut din vânzarea produselor sale pe teritoriul Uniunii Europene, prin raportarea profiturilor în Irlanda, şi nu în ţara în care produsul a fost vândut.

Astfel, profitul impozitabil al Apple Sales International şi Apple Operations Europe nu a corespuns cu realitatea economică, a mai precizat Comisia. Apple a plătit impozite pentru Apple Sales International la o rată efectivă de 1% în 2003, iar în 2014 aceasta a scăzut până la 0.005%.

Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă, a declarat că „statele membre nu pot oferi beneficii fiscale unor companii la alegere – acest lucru este ilegal în limita normelor Uniunii Europene. Raportul Comisiei a conchis că Irlanda a oferit Apple beneficii fiscale ilegale, care au permis companiei să plătească nişte taxe substanţial mai mici faţă de alte afaceri, pe durata multor ani”.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase