Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cel mai puternic explozibil din lume?

Care este cel mai puternic explozibil din lume?

Care este cel mai puternic explozibil din lume?
Publicat: 12.09.2014
Etapele războiului modern au dus la creşterea interesului pentru crearea unor explozibili din ce în ce mai puternici. Foarte pe scurt, istoria explozibililor creaţi de om prezintă capitolele prafului de puşcă, al dinamitei şi al substanţelor explozive de ultimă generaţie, substanţe cu aplicabilitate nu numai în domeniul militar, ci şi în unele ramuri ale industriei sau chiar ale medicinei.

Categoria de explozibili amintită nu include bombele termo-nucleare sau exploziile antimateriei, ci substanţele explozive convenţionale.

Între toate acestea, se evidenţiază o substanţă cu o putere de explozie mai mare decât a trinitrotoluenului, dinamitei, explozibililor de tip C-4, Semtex şi HMX.

Este vorba de tetranitratul de pentaerythritol, cunoscut mai ales sub denumirile de PETN, PENTA, TEN, corpent şi nitropenta. Este în esenţă un explozibil din casa tonitroglicernelor, care amestecat cu substanţe plasticizate pentru a deveni stabil, devine astfel cel mai puternic explozibil convenţional.

Substanţa a fost sintetizată în premieră în anul 1891 de către chimiştii germani Bernhard Tollens şi Paul Wigand, prin nitrarea pentaerythriolului. Producţia PETN a început în anul 1912, fiind folosit de armata germană în ambele războaie mondiale. Este o substanţă insolubilă şi a fost folosită la fabricarea proiectilelor cu efect brizant. Foarte rar este folosit în stare pură, cel mai adesea fiind folosit în diverse amestecuri pentru a-l face mai stabil şi mai eficient.

În războaie, PETN este folosit cel mai adesea de către trupele de genişti sau cele de comando, pentru distrugerea de poduri, si alte obiective strategice care pot fi minate. A fost folosit de numeroase organizaţii teroriste în diverse atentate, fiind şi în prezent o substanţă extrem de căutată pe plan internaţional. Din nefericire pentru autorităţi, acest explozibil este cel mai adesea nedetectabil la majoritatea controalelor asupra bagajelor din avioane. Precum nitroglicerina şi alte substanţe asemănătoare, PETN este folosit şi în domeniul medical pe post de vasodilatator în tratamentul bolilor cardiovasculare. Ca medicament, PETN eliberează o cantitate infimă de oxid nitric sub formă gazoasă în organismul pacientului. Medicamentul pentru cardiaci intitulat Lentonitrat este în esenţă PETN în stare pură.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase