Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce fac, de fapt, ventrilocii?

Ce fac, de fapt, ventrilocii?

Ce fac, de fapt, ventrilocii?
Publicat: 19.02.2015
Atunci când te distrezi privind un ventriloc la lucru, observi că „marioneta” pe care o foloseşte pare să aibă o viaţă şi personalitate proprii. Uneori, este greu de crezut că acea marionetă nu este o persoană reală!

Bineînţeles că vocea marionetei vine de la ventriloc. Apropo, „ventriloc” nu este un cuvânt ciudat? Ştii ce înseamnă, de fapt? Cuvântul provine din latinescul „venter”, care înseamnă „buric” şi „loqui”, tradus prin „a vorbi”. Deci, ventriloc înseamnă „cel ce vorbeşte prin buric”!

Acest nume a apărut atunci când se credea că acest stil de a vorbi este rezultatul folosirii stomacului într-un mod special, în timpul inspiraţiei. Dar nu aceasta este metoda.

Un ventricol formează cuvintele normal. Dar ce face el este că permite aerului să fie expirat încet, tonul vocii este schimbat, iar gura se deschide cât de puţin posibil. Limba este poziţionată în spatele gurii şi se mişcă doar vârful ei.
Presiunea este pe corzile vocale, iar tonul înăbuşit împrăştie sunetul. Cu cât presiunea este mai mare, cu atât iluzia că sunetul provine de la distanţă e mai reală.

Motivul pentru care ventrilocul foloseşte o marionetă este că doreşte să distragă atenţia de la propria gură. Mişcând gura marionetei în timp ce îşi ţine buzele apropiate, el poate să mărească impactul iluziei optice.

Ştiţi că aceasta este o artă foarte veche? Arheologii care au studiat ruine antice egiptene şi ebraice cred că ventrilocii existau chiar şi în acea vreme. În Atena din Grecia antică era un ventriloc celebru numit Euridice, care avea mulţi ucenici.

Este foarte probabil ca şi preoţii din acele vremuri să fi folosit această artă. În Egipt, de exemplu, se credea că statuile „vorbesc”, ca o urmare a faptelor ventrilocilor.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase