Home » Natură » 150.000 de pinguini au murit după ce un iceberg gigant i-a lăsat izolaţi. ”Dacă nu se clinteşte, în 20 de ani colonia va dispărea.”

150.000 de pinguini au murit după ce un iceberg gigant i-a lăsat izolaţi. ”Dacă nu se clinteşte, în 20 de ani colonia va dispărea.”

150.000 de pinguini au murit după ce un iceberg gigant i-a lăsat izolaţi. ”Dacă nu se clinteşte, în 20 de ani colonia va dispărea.”
Publicat: 15.02.2016
După ce un iceberg de dimensiunile oraşului italian Roma a rămas înţepenit în apropierea coloniei lor, 150.000 de pinguini Adelie, care trăiau în Antarctica, au murit.
Dimensiunile icebergului îi obligă pe pinguinii rămaşi în viaţă să înoate chiar şi câte 60 de kilometri pentru a reuşi să găsească ceva de mâncare. 
 
Pinguinii trăiau în zona Capului Denison, în Golful Commonwealth, pe o suprafaţă întinsă de gheaţă cu ieşire largă la mare. În 2010, însă, un bloc de gheaţă imens cu o suprafaţă de 2.900 de kilometri pătraţi a rămas blocat în Golf, astfel că pinguinii au fost, pur şi simplu, izolaţi pe uscat, fără posibilitatea de a ajunge imediat la apă pentru a-şi procura hrană, scrie The Guardian. Se pare că icebergul a plutit în apropierea coastei timp de 20 de ani înainte să se izbească de calota glaciară şi să rămână înţepenit. 
 
Astfel, pentru a pescui, pinguinii trebuie acum să parcurgă pe jos o distanţă de 60 de kilometri de-a lungul coastei. De-a lungul timpului, această călătorie anevoioasă a avut, însă, efecte devastatoare asupra coloniei. 
 
Cercetările conduse de oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare pentru Schimbările Climatice de la Universitatea New South Wales din Australia au arătat că din 2011 şi până în prezent colonia care însuma pe atunci 160.000 de pinguini s-a redus la doar 10.000. Aceştia prevăd că înreaga colonie va dispărea în cel mult 20 de ani dacă gheaţa care acoperă marea nu se va sparge sau dacă icebergul gigant, poreclit B09B, nu este dislocat. 
 
Existenţa pinguinilor Adelie este cunoscută în zonă de mai bine de 100 de ani, dar în această situaţie perspectiva pentru exemplarele din această specie rămase la Capul Denison este extrem de îngrijorătoare. 
 
„Oprirea icebergului B09B în Golful Commonwealth, în estul Antarcticii, şi creşterea ulterioară rapidă a suprafeţei de gheaţă care se află şi acum în continuă expansiune a determinat mărirea distanţei pe care pinguinii Adelie stabiliţi în zona Capului Denison trebuie să o parcurgă pentru a găsi hrana necesară supravieţuirii. Acest eveniment a provocat un experiment natural care ne permite să investigăm impactul pe care îl are evenimentul eşuării icebergurilor, dar şi al extinderii gheţii de-a lungul coastei de est a Antarcticii”, au scris cercetătorii într-un articol publicat în Antarctic Science. 
 
În contrast cu această situaţie dramatică, o colonie de pinguini aflată la doar 8 kilometri faţă de coasta Golfului Commonwealth este extrem de înfloritoare, au arătat oamenii de ştiinţă. 
 
Sursa: Gândul

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase