Home » Natură » 5 dintre cele mai inteligente animale din lume

5 dintre cele mai inteligente animale din lume

5 dintre cele mai inteligente animale din lume
Publicat: 18.06.2016
Unii oameni de ştiinţă spun că ar mai trebui să căutăm forme de viaţă inteligente non-umane în Univers, atâta timp cât le putem găsi aici, pe Pământ.

În acest sens, numeroase studii realizate în ultimele decenii demonstrează faptul că unele animale, cum sunt caracatiţele sau ciorile, sunt mult mai inteligente decât se credea până acum. 

În cazul animalelor, la fel ca şi în cazul oamenilor, există mai multe tipuri de inteligenţă. De exemplu, o veveriţă îşi poate aminti cu exactitate, chiar şi după câteva luni, locul unde şi-a ascuns alunele, însă are mari dificultăţi când vine vorba să recunoască figura unui om. 

Luând în calcul abilităţile care îi deosebesc pe oameni de reprezentanţii regnului animal (producerea şi utilizarea uneltelor, folosirea simbolurilor şi a limbajului articulat, empatia etc.), oamenii de ştiinţă au aflat care sunt cele mai inteligente animale din lume: 

Urangutanii

Aceste maimuţe, aflate pe cale de dispariţie, sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe Pământ. Ele au o capacitate intelectuală similară cu cea a unui copi în vârstă de 4 ani. În sălbăticie, urangutanii folosesc beţe pentru a pescui, a estima adâncimea apei şi a-şi procura hrana pe care, în mod normal, nu o pot accesa din cauza înălţimii. În captivitate, s-a observat că pot folosi ciocane, se pot răcori cu cârpe umede şi pot spăla haine. 

Delfinii

Delfinii sunt foarte îndrăgiţi, mai ales pentru faptul că sunt jucăuşi şi inteligenţi. Ei folosesc bureţi de mare, pe care îi ţin în gură pentru a scotoci pe fundul mării, în căutarea peştilor. Pentru a se distra, ei joacă leapşa cu broaştele ţestoase şi alunecă pe spatele balenelor cu cocoaşă. 

Ciorile

Oamenii de ştiinţă susţin că aceste păsări au o inteligenţă similară cu cea a unui copil în vârstă de 7 ani şi sunt la fel de isteţe ca unele maimuţe. Cea mai inteligentă specie de ciori descoperită până acum este cea originară din arhipelagul Noii Caledonii. Cercetătorii au aflat acest lucru, după ce, în cadrul unui studiu, ciorile şi-au dat seama că ciorile şi-au putut lua hrana ce plutea într-un tub cu apă, aruncând înăutru pietricele şi nu bucăţile de bureţi puse la dispoziţie. 

Porcii

Porcii sunt, cu siguranţă, cele mai inteligente animale din ogradă. Sunt mai isteţe decât caii, vacile sau găinile. Ei au o memorie pe termen lung foarte bună şi le plac labirinturile. În cadrul unui experiment, cercetătorii au învăţat porcii să folosească o manetă, pentru a muta cursorul pe ecranul unui computer. La începutul acestui an, în Germania, un porc pe nume Moritz a fost filmat de stăpânul lui în timp ce rezolva un puzzle folosindu-şi râtul. 

Câinii

Câinii sunt animalele care îşi înţeleg cel mai bine stăpânii. Ei recunosc aproximativ 160 de cuvinte, inclusiv numele lor, asemenea unui copil în vârstă de doi ani. Cel mai inteligent câine din lume se numeşte Chaser, este o femelă din rasa Border Collie şi are capacitatea de a recunoaşte peste 1000 de cuvinte. Ea poate distinge numeroase verbe, numele a peste 800 de animale de pluş, a 116 mingi şi a 100 de jucării de plastic.

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Renumitul templu budist din Thailanda va rămâne fără tigri – FOTO

                                             Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO

                                       Acest elefant a cerut ajutorul oamenilor după ce a fost împuşcat de braconieri. ”Sunt mult mai deştepţi decât suntem obişnuiţi să credem” – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase