Home » Natură » Pământul are plămâni, priveşte-i cum respiră-VIDEO

Pământul are plămâni, priveşte-i cum respiră-VIDEO

Publicat: 05.08.2016
Cum poate ajuta o singură frunză la îmbunătăţirea calităţii aerului pe care îl respirăm?

Cu aproape nimic, dar pe planetă există 3,1 de mii de miliarde de pomi (422 de pomi per persoană). Dacă am cuantifica fiecare frunză din aceşti pomi şi am observa ce efecte au asupra aerului pe care îl respirăm, am putea observa că fiecare frunză contează.

Într-un videoclip realizat de NASA este observat nivelul de dioxid de carbon de-a lungul a 12 luni, începând cu luna ianuarie. Observaţia a fost efectuată în emisfera de nord deoarece acolo se află cea mai mare întindere de uscat şi cei mai mulţi pomi. Cele mai mari păduri se află în Canada, Siberia şi Scandinavia.

Ce importanţă au arborii?

Toată lumea ştie că aceştia absorb dioxidul de carbon şi eliberează oxigen.În timpul iernii frunzele cad, iar cantităţile de CO2 care nu pot fi absorbite de pomi se propagă în atmosferă.

Luna iunie este perioada în care apar mii de miliarde de frunze care încep să absoarbă dioxidul de carbon, după cum se poate observa şi în videoclip, aceastea încep să cureţe atmosfera. Înregistrarea videoclipului începe în ianuarie, dar în iunie pădurile devin un adevărat aspirator care curăţă aerul până la sfârşitul lunii noiembrie . Atunci când frunzele cad, situaţia se inversează.

Cu câteva luni în urmă, într-un articol publicat în revista Nature de câtre Thomas Crowther, absolvent postdoctoral al Institutului pentru Energie şi Climatologie din Statele Unite ale Americii, s-a prezentat numărul total al arborilor – 3,1 mii de miliarde de pomi. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au încercat să prezinte un număr exact al frunzelor dintr-un stejar, însă numărul final a variat între 200.000 şi o jumătate de milion de frunze per copac.

Fiecare frunză conţine mii de stomate, acesta este locul prin care dioxidul de carbon este absorbit, precum un plămân.

Videoclipul celor de la NASA doreşte să ne arate cum funcţionează ,,maşinăria verde” a planetei. În ultimul timp, concentraţia de CO2 este tot mai mare, iar copacii nu pot face faţă.

În afară de copaci şi oceanele absorb CO2, animalele care mănâncă carbon se scufundă şi mor. Stâncile albe din Dover sunt construite din scheletul animalelor moarte din cauza ingerării carbonului.

Sursa: National Geographic

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase